Hlavní obsah

Eurostat odstřelil Bohatou, teď je v jeho vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Bývalá šéfka Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marie Bohatá se v úterý stala místopředsedkyní evropského statistického úřadu Eurostat. Právě zpráva tohoto úřadu o špatné práci ČSÚ stála Bohatou místo v čele českých statistiků. Nyní je jedním z nejvyše postavených úředníků v EU.

Foto: Dana Ehlová

Nádherná barokní hudba v provedení opravdových mistrů - houslisty Václava Hudečka a cembalisty Martina Hrocha - otevřela srdce návštěvníků koncertu.

Článek

Botahá loni v lednu při nesrovnalostech ve výsledku zahraničního obchodu, kde se ČSÚ přepočítalo o 40 miliard korun, prohlásila, že pokud Eurostat řekne, že její úřad udělal chybu, odejde. Eurostat tehdy potvrdil, že chyba byla v komunikaci celníků i statistiků při předávání dat. Bohatá splnila slib a odešla.

Nyní bude o chodu Eurostatu, který shromažďuje ekonomická data ze všech zemí EU, sama rozhodovat. Nejvyšší evropský statistický úřad, se kterým Bohatá spolupracovala už při jednáních o vstupu ČR do Unie, má sídlo v Lucemburku.

Bohatou do funkce jmenovalo kolegium evropských komisařů na základě návrhů, které Komisi posílá české ministerstvo zahraničí, kterému je navrhnou české instituce.

Nejvyšší funkce v EU

Bývalá šéfka ČSÚ tak získala jeden z osmi postů v EU na nejvyšší úrovni A1, které byly v první fázi vyčleněny pro deset nových členských států. Funkce v EU se dělí na A až D a každá z nich má ještě osm kategorií, například A1, A2...A8. Funkce A1 je nejvyšší možná a patří do ní například generální ředitelé evropských institucí.

Lze tak předpokládat, že pro českého úředníka to bude v EK jediné takto vysoké místo.

Po absolvování Vysoké školy ekonomické prošla Bohatá řadou zaměstnání a funkcí v České republice i na evropské úrovni. Působila v Akademii věd a byla například předsedkyní Společnosti pro etiku v ekonomice. V čele ČSÚ stála tři a půl roku.

Momentálně je předsedkyní Výkonné rady Transparency International ČR, přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze. Mluví anglicky, částečně rusky, francouzsky a německy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám