Hlavní obsah

Evropu čeká cvičení proti možné chřipkové epidemii

LONDÝN/PAŘÍŽ

Třicítku evropských zemí čeká před koncem roku dvoudenní nácvik společné koordinace proti případné chřipkové epidemii. Termín cvičení bude do poslední chvíle utajen, aby vše probíhalo maximálně realisticky. Sdělil to v pátek představitel britské zdravotní správy John Simpson, jehož země nyní předsedá EU a cvičení povede.

Článek

Ředitel přípravy první pomoci v Úřadu pro zdravotní ochranu (HPA) Simpson poznamenal, že cvičení se plánuje od ledna, tedy mnohem dříve, než se obávaný virus H5N1 ptačí chřipky rozšířil z Asie do některých oblastí na východě Evropy. Dodal, že podobná cvičení pořádal Londýn již v minulosti, například proti možnému bioteroristickému útoku.

Zdroje neupřesnily, které země se chystaného cvičení zúčastní, ale zpráva agentury Reuters naznačuje, že se bude jednat o 25 členských států EU a tři země zasažené ptačí chřipkou na starém kontinentu, tedy Chorvatsko, Rumunsko a Turecko.

Francie již nacvičovala

Ve světě rostou obavy, že by virus H5N1 ptačí chřipky, který zabil již 62 lidí v jihovýchodní Asii, mohl zmutovat do podoby přenosné z člověka na člověka a způsobit globální pandemii. Nákaza si v Asii vynutila vybití desítek milionů kusů drůbeže a nyní se šíří dále na západ.

Ve Francii v pátek skončilo dvoudenní cvičení, kterým místní představitelé otestovali připravenost svých úřadů na případné propuknutí epidemie ptačí chřipky na území Francie. "Vše probíhalo velmi dobře," ujistil veřejnost vedoucí cvičení v Bretani François Lucas. Zdůraznil, že v případě výskytu nebezpečné chřipky by bylo také třeba zabránit panice, hlavně dobrým informováním obyvatel, ale i posílením bezpečnosti armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám