Hlavní obsah

Paroubek: Klausovy názory na EU jsou nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pondělní vyjádření prezidenta Václava Klause o nevýhodnosti členství v současné Evropské unii nenechal bez odezvy premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Prezidentovy výroky jsou podle předsedy vlády mylné a nebezpečné. Klaus prý ignoruje statistické údaje potvrzující, že se Česku členství v EU vyplácí.

Článek

"Pan prezident se nezabývá drobnostmi, jako je statistika, s tím se nedá polemizovat. To je vidění pana prezidenta a já si myslím, že toto vidění světa vidí velká část evropských politiků jako nebezpečné," řekl v úterý předseda vlády. Od svého nástupu do vedení kabinetu se Paroubek názorově střetl s Klausem již několikrát. Často byla tématem jejich sporů také evropská integrace.

Na pondělním shromáždění Učené společnosti v pražském Karolinu uvedl prezident ve svém projevu, že Česká republika všechny výhody členství v EU vyčerpala ještě před tím, než do pětadvacítky vstoupila. [celá zpráva] Kritizoval také současné tendence unie k regulacím a odklon od liberálního pojetí evropské integrace. Podle Klause po květnu 2004 převažují náklady nad efekty.

Vládní politici označili jeho názory za ignorování statistických dat, argumentují hlavně růstem českého hospodářství. "Udělám vše pro to, aby existovala proevreopská podpora mé budoucí vlády," dodal Paroubek, který chce příští měsíc se sociální demokracií vyhrát volby a zůstat u moci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám