Hlavní obsah

Rusko jednalo v Británii o bezpečnosti a energetice

Právo, ČTK, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Během třetího dne své návštěvy Londýna se ve středu sešel ruský prezident Vladimir Putin k bilaterálním rozhovorům s britským premiérem Tonym Blairem. Obě země se dohodly, že posílí spolupráci při boji s terorismem. Summit navazoval na úterní londýnské vrcholné setkání nejvyšších činitelů Evropské unie s ruským prezidentem.

Článek

Blair pozval Putina do zvláštní podzemní místnosti COBRA, kde zasedá v případě největších krizí štáb, který je řeší - někdy za předsednictví premiéra. Ruský prezident je prvním cizím představitelem, který se tak daleko dostal.  Putinovo jednání s britským premiérem Tonym Blairem také bylo věnováno dvoustranným vztahům, ale také klimatickým změnám.

S EU o spolupráci v energetice

Zejména energetická spolupráce, ale i společný postup v boji proti terorismu a vzájemná obchodní výměna byly na pořadu jednání úterního summitu Evropské unie a Ruska. Londýnských jednání se kromě premiéra předsedající Británie Tonyho Blaira a ruského prezidenta Vladimira Putina zúčastnil také předseda Evropské komise José Barroso.

Členské země Unie jsou stále závislejší na dodávkách ropy a zemního plynu z Ruska. Moskva kontroluje přes 20 procent světových zásob zemního plynu a EU patří k jeho největším zákazníkům. V dohledné době by podle BBC měly dodávky ruského plynu pokrývat polovinu spotřeby Unie a z pětiny poptávku Británie. Putin tak podle pozorovatelů přijel na londýnský summit v poměrně silném postavení.

Jak ruský prezident, tak britský premiér ale včera podobné závěry popírali. "Klepy o možné ztrátě energetické nezávislosti Unie jsou hodně nadnesené," prohlásil Putin po jednání. Také Blair zdůraznil, že "nikdo není na nikom závislý - ani my na Rusku, ani Rusko na nás. Jsou tu jen společné zájmy".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám