Hlavní obsah

Z největšího festivalu datlí míří do světa tisíce tun sladkého ovoce

Novinky, ČTK, nčs

Pokud patříte mezi milovníky datlí, neměla by vám uniknout každoročně konaná akce v saúdskoarabské Unajze. Právě tam se totiž lahodné plody draží za nemalé částky a zlatohnědé ovoce následně putuje do celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Festival v Unajze patří k vůbec největším na světě. I když v loňském roce kvůli pandemii chyběli na trhu zástupci ze zahraničí, přesto se po dražbě vyvezly datle do asi 50 zemí světa. Letos organizátoři očekávají ještě větší zájem.

Festival datlí se koná v centrální provincii Kásim, jež patří k nejkonzervativnějším v království. Na každoročním sezonním trhu si zemědělci, obchodníci a běžní zákazníci razí cestu mezi hromádkami ovoce naskládanými na kovových vozících. Na místě se každý den prodá asi 280 tisíc kilogramů datlí.

Novým hitem včelařů jsou medová lízátka

Muži

Datle Sukkari z Kásimu jsou vyhlášené a jejich cena se podle dražitele Abdalazíze Falvy v závislosti na kvalitě pohybuje mezi pěti (29 Kč) až 700 (4039 Kč) rijály za tři kilogramy. Falva je jedním ze zhruba deseti dražitelů ceněných datlí, které se vyvážejí do celého světa.

„Doufáme, že letos dáme 60 zemí,” uvedl ředitel exportu Abdar Rahmán Muhammad Kudajrí. Odhaduje, že letos do zahraničí pošlou 20 tisíc tun datlí. „Datle z Unajzy jsou nejlepší na světě,” řekl. Plod přitom rozlomil vejpůl, aby ukázal jeho kvalitní žlutou, lesklou a šťavnatou dužinu. „Jsou sladké tak akorát,” dodal poté, co si ovoce vložil do úst.

Podle Národního centra pro palmy a datle má Saúdská Arábie více než 30 milionů palem, které každý rok produkují zhruba 1,4 milionu tun datlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám