Hlavní obsah

Z Belgie se rozšířila do celého světa, teď je oblíbená pochoutka v ohrožení

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak pomoci bramborám, respektive zemědělcům v zemi, odkud pocházejí hranolky? Odpověď se přímo nabízí - zvýšit konzumaci smažené pochoutky. Ačkoliv výživoví poradci asi nebudou skákat radostí do vzduchu, belgickým zemědělcům by takový počin výrazně pomohl nastartovat pandemií postižené podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že podobně jako v ostatních zemích je i v Belgii uzavřena většina restaurací, barů a stravovacích zařízení, odbyt oblíbených bramborových hranolků vázne.

„Obvykle Belgičané konzumují hranolky jednou týdně. My teď žádáme obyvatele, aby si dopřáli oblíbený pokrm častěji,” říká Romain Cools, generální sekretář asociace Belgapom, která se zabývá dohledem nad pěstováním a zpracováním brambor v zemi.

Mladého someliéra karanténa nezastaví. Ochutnávky přesunul na internet

Muži

Poptávka po mražených pytlech hranolků v poslední době napříč Evropou silně poklesla, což může ohrozit celé odvětví belgického zemědělství. „Je to poprvé za 30 let mojí práce, co žádám o pomoc. Brambory jsou vlajková loď celého zemědělství,” říká Cools.

Tradiční záležitost

Populární pokrm, který se rozšířil do celého světa, vznikl v 17. století právě v Belgii, kdy tamní rybáři místo tradičních smažených rybiček během tuhé zimy, kdy voda zamrzla, začali smažit právě bramborové hranolky.

Průměrně Belgičané zkonzumují ročně 38 kilogramů brambor na osobu a k tomu přidají doma dalších sedm kilogramů mražených hranolků. V současné době tak na skladech leží ladem mnoho zásob, které nejdou na odbyt.

Výrobci se snaží předejít plýtvání jídlem a vymýšlejí nové způsoby, jak udat přebytečné zásoby. Jednou z variant je darování do potravinových bank, některé společnosti se snaží distribuovat zboží na středoevropský a africký trh, kde poptávka po hranolcích zůstává vysoká.

Chybějí vám? IKEA zveřejnila recept na své legendární masové kuličky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám