Hlavní obsah

Vařil pro britskou královnu nebo Eltona Johna. Nyní učí Čechy moderní gastronomii

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od jedenácti let Petr Kunc věděl, že jednoho dne bude držet vařečku v ruce. Po každých letních prázdninách v Rakousku jeho touha sílila. Restaurace a jídla za hranicemi Česka ho fascinovala. Během let se na kuchaře vyučil a po začátcích v Praze směřovaly jeho kroky za hranice. Díky své píli a odhodlání se mu podařilo nakrmit britskou královskou rodinu nebo Sira Eltona Johna.

Vařil pro britskou královnu nebo Eltona Johna. Nyní učí Čechy moderní gastronomii Video: Novinky

 
Článek

Přestože dřel dlouhé hodiny v pražských vyhlášených kuchyních pod dozorem velkých šéfkuchařů, věděl, že chce víc. Jenže když dostal konečně nabídku pracovat za hranicemi rodné země, narazil na obrovský problém. Neuměl totiž anglicky.

Nejstarší pražská vinice Salabka z ptačí perspektivy

Domácí

„V ten moment jsem zjistil, že pokud se nenaučím dobře jazyk, tak moje gastronomická pohádka končí,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Petr Kunc. „Takže jsem se rozhodl, že s kamarádem odjedeme do Anglie,“ dodává hrdě.

V Anglii pracoval pod drsným šéfkuchařem, který byl vyškolený proslulým Gordonem Ramsayem. Petr pracoval i sto hodin týdně. Nic ho ale nezlomilo. Chtěl se neustále posouvat dál, učit se novým věcem.

Foto: Novinky

Petr tvrdí, že lidé jedí i očima, proto si na servírování dává záležet.

Sbíral cenné zkušenosti po celém světě, ale největší otisk v jeho gastronomickém rukopisu zanechalo působení po boku britských michelinských šéfkuchařů jako jsou Heston Blumenthal, Gordon Ramsay nebo Tom Aikens. Jako soukromý kuchař pro londýnskou VIP cateringovou společnost vařil i pro britskou královnu Alžbětu II. nebo Sira Eltona Johna.

Jeho významnou kuchyni mohli ochutnat i návštěvníci soukromých večeří v Buckinghamském či Kensingtonském paláci nebo na prestižních sportovních událostech jako například Wimbledon, Olympijské hry 2012 nebo finále Champions League.

Vánoční raut pro královnu

Vánoce

„Když jsme vařili pro Buckinghamský palác, vždy přišli kontroloři, hygienici a vzali si vzorky pro laboratoř, aby měli jistotu, že je jídlo v pořádku.”

Nicméně podle Kunce si tyto velké osobnosti nepotrpí na žádné speciality. „Jsou to vlastně obyčejní strávníci jako my. U Eltona Johna si pamatuju, že nesměly chybět jahody se šlehačkou,“ směje se.

Foto: Novinky

Kunc si s jídlem doslova hraje.

Přestože byl o kuchařský um českého rodáka ve světě zájem, on se vrátil zpět do Česka. Snaží se českou klientelu učit jíst moderní gastronomii. „Tady nemůžete moc experimentovat, musíte to lidem dávkovat po menších kouskách,“ usmívá se.

Své nabyté zkušenosti úročí již od května 2016 v pražské restauraci Salabka, která po dvou letech jeho vedení byla zařazena do Michelinského průvodce.

Letos tuto prestižní záležitost obhájil a jeho snem je získat Michelinskou hvězdu. Velkou roli v tom hraje i fakt, že jeho tým z pozice manažerky restaurace podporuje jeho žena, která pět let pracovala pro Jamieho Olivera.

Přestože plány a sny má Petr obrovské, v jeho hlase je znát pokora. Koronavirové období jeho snaze totiž neprospívá.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám