Hlavní obsah

V nejdražších michelinských restauracích na světě si pořádně připlatíte

Návštěva michelinské restaurace je pro milovníky kvalitní gastronomie většinou parádním zážitkem. Při návštěvě takové restaurace ovšem musíte počítat s tím, že si za několikachodové menu připlatíte. V nejdražších restauracích se musíte smířit s tím, že ceny šplhají daleko nad hranici deseti tisíc korun na osobu.

Foto: Profimedia.cz

V restauraci Sublimotion na vás čeká jedinečný zážitek.

Článek

Ačkoliv ve dvou českých restauracích, které pravidelně jednu michelinskou hvězdu obhajují, zaplatíte za degustační menu jednotky tisíc korun, za hranicemi už se můžete setkat s mnohem vyššími částkami.

Zejména pokud budete cestovat do Japonska, kde se to michelinskými podniky hemží, budete muset rozbít pořádně velké prasátko.

V deseti nejdražších michelinských restauracích na světě jsou však i evropské podniky, jeden z nich žebříčku dokonce vévodí.

Například v restauraci Ciel Bleu, která hosty láká do 23. patra hotelu v nizozemském Amsterdamu, na vás čeká kromě impozantního výhledu na město také bohatá nabídka delikates. Od kaviáru, přes kraby, až po wagyu steak. Za degustační menu, které šéfkuchař připraví přímo před vašima očima, zaplatíte v přepočtu asi 13 tisíc korun.

Nejdražší michelinské restaurace světa
Ciel Bleu (Nizozemsko), Piazza Duomo (Itálie), Guy Savoy (Francie), Joël Robuchon, Kikunoi Honten, Gion Maruyama, Azabu Kadowaki, Kitcho Arashiyama Honten (všechny Japonsko), Masa (USA), Ultraviolet by Paul Pairet (Čína), Sublimotion (Španělsko)

Tříhvězdičková michelinská restaurace Piazza Duomo v italském kraji Piemont má zase vlastní zahradu, kde roste zelenina, která vám následně skončí na talíři. Za degustační menu, které je často skládáno z regionálních surovin, zaplatíte podobně jako v Nizozemsku přes 13 tisíc korun.

Z dalších evropských restaurací byste v žebříčku sestaveném michelinským průvodcem našli ještě třeba pařížský podnik Guy Savoy (degustační menu za 14 tisíc korun).

V horních patrech žebříčku dominuje asijská kuchyně. Tu pro hosty připravuje i vyhlášený newyorský podnik Masa, kde vás vyjde kompletní menu na 18 tisíc korun.

Pořád stejná nuda. Michelinští komisaři Česko až na dvě klasické výjimky ignorují

Muži

Dvě ze tří nejdražších restaurací jsou pak rovnou v Asii. Třetí místo drží Kitcho Arashiyama Honten, kde se najíte zhruba za 20 500 korun. Ještě mnohem vyšší částku si pak budete muset připravit během návštěvy restaurace Ultraviolet by Paul Pairet v Šanghaji, kde nejdražší menu stojí v přepočtu 32 tisíc korun pro osobu.

Vůbec za nejdražší michelinskou restaurací světa byste se museli vydat na španělský ostrov Ibiza. V restauraci Sublimotion zaplatíte za zážitek v podobě molekulární gastronomie bezmála 39 tisíc korun. Odměnou vám budiž potěšení, že si společně se šéfkuchařem můžete projít celý proces výroby jídla krok za krokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám