Hlavní obsah

U lékaře nebyl 70 let. Fotbalový fanoušek má na spokojený život jednoduchý návod

Novinky, Jakub Štěpánek

Když naposledy navštívil Bernard Lawes z anglického města Burton upon Trent lékaře, psal se rok 1950. Osmnáctiletý Brit tehdy absolvoval fyzické testy před nástupem na vojnu. Od té doby už se v ordinaci nikdy neobjevil, za což vděčí podle svých slov zdravému životnímu stylu a lásce k fotbalovému klubu.

Foto: Profimedia.cz

Bernard Lawes nebyl 70 let u lékaře.

Článek

Každý den si dopřává jedno teplé jídlo a chodí pěšky do schodů. To je podle Lawese nejdůležitější předpoklad k tomu, aby člověk nebyl nemocný a žil spokojený život. Ke všemu nikdy nekouřil a nepil alkohol.

K jídlu si 87letý muž nevymýšlí žádné složitosti, obědvá většinou kuře, nebo kousek hovězího masa. Třikrát týdně se projde do kostela, kde pomáhá jako dobrovolník, přičemž stejnou cestu absolvuje už 44 let.

Neúspěšná sebevražda mu otevřela brány do nového života

Muži

„Jednou jsem tam šel vypomáhat s natahováním hodin a zůstalo mi to. Do kostelní věže vede 110 schodů,” říká. Vzhledem k tomu, že nikdy neměl automobil, chodil před odchodem do důchodu každý den asi šest kilometrů do práce a zpátky.

„Všechno, co jsem kdy potřeboval, bylo v docházkové vzdálenosti,” vysvětluje. „Když říkám lidem, že jsem 70 let nebyl u lékaře, většinou mi to ani nevěří. Ale na tom není nic zvláštního, prostě jsem byl celý život aktivní,” konstatuje Lawes.

Kromě chození a dobrého jídla si Lawes libuje ve sledování svého milovaného fotbalového klubu Burton Albion. „V kombinaci s potkáváním se s mnoha lidmi si myslím, že to všechno vede ke spokojenému životu,” dodal senior.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám