Hlavní obsah

Svatomartinský košt v Brně komplikovala pandemie, zájemce ale neodradila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pět, čtyři, tři, dva, jedna... Na zdraví! Stovky lidí na brněnském náměstí Svobody odpočítávaly spolu s odbíjením věžních hodin poslední vteřiny před čtvrteční jedenáctou hodinou. Vzápětí si lidé mohli podle tradice přiťuknout mladým Svatomartinským vínem. Největší košt vína v zemi odstartoval.

BEZ KOMENTÁŘE: KoštVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Zájemce o společnou ochutnávku, kteří nakonec zaplnili celé náměstí, neodradilo ani studené a větrné počasí, ani protiepidemická opatření, která přípravu i samotný začátek koštu komplikovala.

„Původně jsme počítali s tím, že zde bude k ochutnání 100 různých vín od stovky vinařů. Počet jsme však nakonec museli zredukovat na zhruba 70 vzorků. Mimo jiné i kvůli tomu, aby pod degustačními stany bylo co nejvíce prostoru a neshlukovali se tam lidé, nemohli jsme do nich umístit obvyklé stolky či ohřívače. Poněkud se komplikoval i prodej degustačních čipů a skleniček, byť jsme měli pokladen několik. Ale lidé byli trpěliví a až nás překvapilo, kolik jich přišlo,“ řekl Právu ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zájemců bylo víc než dost.

Už před veřejným přípitkem se však vinaři sešli k žehnání vín v katedrále sv. Petra a Pavla, odkud se pak na náměstí průvod vydal k zahájení koštu. Značku Svatomartinské, která byla poprvé registrována už v roce 1995 a kterou vlastní od roku 2005 Vinařský fond ČR, bude letos užívat 328 vín od 80 výrobců. Nejvíce jsou zastoupena bílá vína, kterých je 155. Růžových je 94 a červených 79.

Svěží svatomartinská vína a recepty na tu nejšťavnatější pečenou husu

Vánoce

„Letos do prodeje půjde 2,34 milionu lahví s tímto označením. Je to ještě o čtyři tisíce víc, než byl dosavadní rekord v roce 2016,“ doplnil Jaroslav Machovec.

„Měl jsem možnost letos ochutnat již velkou část Svatomartinských vín a mohu říct, že letošní ročník bude jeden z nejlepších, co do kvality za celou svou historii,“ prozradil první informace o kvalitě ročníku Marek Babisz, hlavní someliér Národního vinařského centra, s tím, že například bílá vína budou vynikat výraznou vůní a svěžestí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám