Hlavní obsah

Středoškolák z Prahy vytvořil český rekord, potěší fotbalové fanoušky

Novinky, Natálie Lošková, Anežka Zemenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zajímavým způsobem využil přebytek volného času během pandemie student gymnázia Michael Ryšavý z Prahy. Postavil největší model stadionu ze špejlí v Česku, čímž se zapsal do České databanky rekordů. Stavbou modelu strávil Michael v průběhu 13 měsíců asi 1200 hodin čistého času. Spotřeboval při tom 5000 špejlí a 400 ml vteřinového lepidla.

Středoškolák postavil model stadionu z 5000 špejlí, vytvořil český rekordVideo: Novinky

 
Článek

„Viděl jsem na internetu, jak Angličan postavil z bambusových špejlí Anfield, což je stadion Liverpoolu. Tak jsem se rozhodl postavit stadion z kuchyňských špejlí,“ říká Michael Ryšavý.

Jako předlohu pro svůj model zvolil francouzský stadion Nouveau Stade de Bordeaux, a to zejména pro jeho konstrukční nenáročnost. „Stadion byl nedávno rekonstruovaný, takže se mi podařilo na internetu získat jeho architektonický plán. Pak už jsem si jen různě sháněl fotografie a přepočítával rozměry do správného měřítka. Bylo to pár rovnic, ale nic složitého,“ popisuje Michael.

Začal prvním patrem a schody, pak sestavil druhé patro, a nakonec konstruoval střechu s různými detaily. „Nezačínal jsem od středu, ale z krajů, abych si vytyčil základní čtyři body, a pak jsem prostor mezi nimi vyplňoval,“ vysvětluje Michael.

Foto: Micheal Ryšavý

Vyrobit stadion ze špejlí trvalo Michaelovi Ryšavému 13 měsíců.

Za rok udělal 1,5 milionu kliků a vytvořil nový rekord

Muži

Jak Michael Ryšavý při výrobě zjistil, ne každý druh špejle je na stavbu vhodný. „Nejdříve jsem používal špejle z tvrdšího dřeva, pak jsem přešel k jinému výrobci na měkčí dřevo, do kterého se lepidlo lépe vsakovalo,“ vypráví mladý modelář. „Jsou tam čtyři ohebné části, které nejsou vidět, ale drží konstrukci toho stadionu. I kvůli tomu bylo měkké dřevo třeba.“

Ačkoliv je lepení špejlí k sobě velmi titěrná práce, studentovým zručným rukám problém nedělala. Horší byl však zápach linoucí se ze vteřinového lepidla. „Když jsem na modelu pracoval u sebe v uzavřeném pokoji, musel jsem si nasadit respirátor a lyžařské brýle, jinak se to nedalo vydržet,” popisuje Michael Ryšavý.

Foto: Michael Ryšavý

Při lepení špejlí musel středoškolák pracovat v brýlích a roušce.

Do konstrukce Michael dosadil dokonce plexiskla do boxů vyhrazených pro VIP hosty. „Snažil jsem se, aby to vypadalo jako přesná kopie stadionu,“ říká. Znak domácího fotbalového klubu FC Girondins de Bordeaux umístěný na hřišti si navrhl sám ve 3D tiskárně. Záležet si dal i s nasvícením stadionu ve tmě, kterého dosáhl pomocí LED světel.

Nakonec tak Michael vytvořil model, kterým předčil všechny své české předchůdce, a zapsal se tak do České databanky rekordů. „Původně jsem to ani nestavěl za tím účelem, ale byl jsem velmi šťastný, když se to podařilo dojednat. V budoucnu možná plánuji stavět něco dalšího, ale momentálně na to není moc času,“ dodává Michael.

Foto: Matmut ATLANTIQUE/Michal Ryšavý, Novinky

V levé polovině je fotografie nasvíceného stadionu ve Francii, v pravé polovině nasvícený model.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám