Hlavní obsah

Za rok udělal 1,5 milionu kliků a vytvořil nový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Nate Carroll se postaral o nový světový rekord, když během jediného roku zvládl udělat přes 1,5 milionu kliků. Otec tří dětí uvedl, že byl zvědavý, zda takovou výzvu zvládne, denně totiž musel odcvičit v průměru čtyři tisíce kliků. Ale více než lepší fyzičky si váží psychické transformace.

Foto: Profimedia.cz

Američan denně zvládl průměrně kolem čtyř tisíc kliků (ilustrační foto).

Článek

Rekordní hranici pokořil 45letý Carroll minulou neděli, když se na stadionu MetLife Stadium v New Jersey přehoupl přes počet 1 500 231 kliků, uvádí magazín Men’s Health. Součástí jeho roční cesty bylo také vybírání peněz pro charitativní organizaci Tunnel to Towers, která finančně podporuje rodiny zesnulých first responderů, tedy lidí, kteří jsou schopni realizovat rychlý zásah u člověka v přímém ohrožení života.

„Rekord za největší počet kliků během 365 dní mě zajímal už pár let. A i když jsem chápal, že půjde o značnou výzvu, šlo mi o něco víc než jen o získání prvenství,“ vysvětlil Carrol magazínu. „Chtěl jsem uctít rodiny, ve kterých přišli o mámu nebo tátu. Každý den jsem přemýšlel nad tím, jak moc si práce first responderů vážím,“ doplnil Američan.

Naučit se disciplíně

Carroll náročnou výzvu zahájil loni 13. června a během uplynulých 12 měsíců se mu rapidně zlepšila fyzická kondice. Díky pravidelnému cvičení, kdy denně zvládl kolem čtyř tisíc kliků, mu posílily ruce a také střed těla. Vliv cvičení na psychiku je podle něj však ještě markantnější.

„Nejdramatičtější změna se odehrála u mojí mentální síly a pochopení, že tělo je fenomenální výtvor. A když je o něj náležitě postaráno, dokáže zvládnou značný stres a dosáhnout ohromných výkonů,“ konstatoval Carroll.

Překonat nepohodlí a naučit se disciplíně byla podle muže výzva sama o sobě. Zároveň se potřeboval naučit poslouchat své tělo, aby nešel přes jeho limity. „Během chvil, kdy mě všechno bolelo, jsem musel potlačit negativní myšlenky a pochyby a soustředit se na to, co jsem si předsevzal,“ vysvětlil rekordman.

Podle Carolla by se lidé ani v běžném životě při sportování neměli poměřovat s nikým jiným než sami se sebou. „Nakonec je všem jedno, jestli denně zvládnete pět nebo padesát kliků. Stanovte si cíl a běžte za ním. Ať se stane vaší součástí a nejen něčím, co děláte,“ sdělil Carroll magazínu Men’s Health svou soukromou radu pro další cvičence.

Vyhlíží další výzvy

Američanova klikovací výzva končí oficiálně až tuto neděli, ve cvičení proto pokračuje i po zdolání rekordu. Podle Carrolla se totiž stále nepodařilo vybrat finanční částku pro charitu, kterou si stanovil jako cílovou.

Po očku už nicméně pokukuje i po dalších náročných výzvách. Rád by například uběhl 50 mil (80 kilometrů) se stolibrovým (45kilogramovým) batohem. V domovském státu Wisconsin by pak chtěl přeplavat jezero Winnebago. „Je mi 45 let a mladší už nebudu. Stále je ale spousta věcí, kterých chci dosáhnout,“ uzavřel.

Nenáviděný cvik nevydržíte ani pár minut, šedesátník to zvládl osm hodin

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám