Hlavní obsah

Speciální ostravský burger musí být černý jako uhlí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Černý jako uhlí. Přesně takový je první burger připravený zvlášť pro Ostravu. Právě v moravskoslezské metropoli ho na víkendovém Burger Street Festivalu mohli poprvé lidé ochutnat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Šéfkuchař Bistra Patyzón Martin Čech ukazuje speciální burger vytvoření přímo pro Ostravu

Článek

„Vycházeli jsme z toho, o co si řekli lidé. Chtěli tam pivo, klobásu, nedal jsem ostravskou, nechali jsme namíchat klobásu s čedarem a jalapeňos, protože zmiňovali i čedar a chilli,“ vysvětlil Martin Čech, šéfkuchař brněnského Bistra Patyzón, který recept na speciální burger sestavil na základě tipů od veřejnosti.

„Hovězí žebra, hovězí krk, hovězí ořech, to vše je namíchané s podílem jednoho procenta soli. Máme tam 30 procent tuku, aby to mělo nějakou chuť a speciální černé bulky s černým sezamem jako uhlí. Čedar, slanina, karamelová cibulka, polníček. Nic víc už neumíme dodat. Samozřejmě to všechno zalíváme jackem,“ pousmál se autor černého burgeru.

Majitel restaurace vytvořil výzvu pro své hosty. Prakticky nejde splnit

Muži

Přiznal, že vrásky na čele mu nejvíc udělala majonéza. Tu navrhovali lidé z piva. „Protože namíchat majonézu z piva na třídenní festival tak, aby to hygiena pochopila a ustála… Ale nakonec jsme to vyřešili pivním sladem a svařeným pivem v barbecue omáčce, kdy už nenastane ten proces kvašení,“ popisoval.

Počet ostravských burgerů byl limitovaný, Čech a spol. jich mohli připravit přibližně 150. Ti, na které se nedostalo nebo neměli odvahu kousnout do černé bulky, měli k dispozici dalších minimálně 30 dalších druhů burgerů a jiných specialit nejen z americké kuchyně.

„Je super, mám sice první, ale zatím je úžasný. Doufám, že ještě ochutnáme víc,“ hodnotil dvaadvacetiletý Filip z Ostravy burger nazvaný Jack Daniel’s. „Maso je úplně šťavnaté, paráda,“ doplnil mladík, jenž na festival vyrazil s přítelkyní.

Vylízané kastról s gulášem v Brně ostrouhal

Muži

Během tří dní dorazilo na ostravský Burger Street Festival více než 10 tisíc návštěvníků. „Na jaře jsme stáli před rozhodnutím, jestli celý seriál festivalů, s nimiž objedeme celé Česko, odpískat. Nakonec jsme zariskovali a v červnu, po uvolnění protikoronavirových opatření, jsme uspořádali první akce,“ uvedl organizátor festivalu Bedřich Snášel.

Přiznal, že oproti loňsku jsou letošní burger festivaly menší. „Ale pomalu se jejich návštěvnost vrací na původní úroveň,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám