Hlavní obsah

Tradiční soutěž o nejlepší česká piva zná své letošní vítěze

Dej Bůh štěstí! Tímto tradičním pozdravem lidí, kteří se starají o výrobu nejoblíbenějšího českého nápoje, zahájil Karel Kosař, někdejší ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS), poslední degustaci na 30. ročníku Pivexu, prestižní soutěže o nejlepší piva v zemi. Absolutním šampionem soutěže Zlatý pohár soutěže Pivex-Pivo 22 je Zubr Gold.

Foto: Miroslav Homola, Právo

O hodnocení piv se postarala dvacítka degustátorů z celé republiky.

Článek

Dvacítka degustátorů, vesměs sládků či odborníků z výzkumných ústavů, hledala v Brně nejlepší sudová piva. O cenu Zlatý soudek Pivexu bojovalo 46 značek včetně jedenácti minipivovarů.

„Zatímco soutěž balených piv ve skle či v plechu má tradici už třicet let, sudová se hodnotí teprve osmým rokem. Podle našich informací je to ojedinělá soutěž v Evropě, alespoň v takovém měřítku. Je to dáno i určitou technickou náročností při hodnocení. Například při letošním, rekordním počtu přihlášených to znamená 46 sudů piva, které nesmí hodnotitelé spatřit. K tomu odpovídající počet výčepních zařízení, která musí být všechna seřízena stejně,“ prozradil Právu ze zákulisí za organizátory Jiří Morávek ze společnosti Snip.

Tomáš Drahoňovský: Z televizních obrazovek zběhl k pivu, pamatuje bizarní útok koblihou

Podcasty a pořady

Celkem se do letošní soutěže přihlásilo 104 vzorků piv včetně nealko, tmavých či míchaných z velkých průmyslových pivovarů i minipivovarů. Novinkou byl první ročník Special Pivex, což jsou v poslední době stále populárnější svrchně kvašená piva stylu stout, porter, IPA, APA, pšeničná piva a další.

Vítězové jednotlivých kategorií (balená piva)
Světlé ležákyZubr Grand
Světlá výčepní pivaZubr Gold
Nealkoholická pivaBirell za studena chmelený
Míchaná nízkoalkoholická a nealko pivaLitovel Pomelo free
Tmavá pivaBernard černý ležák
Svrchně kvašená pivaSoutock – žitná IPA (minipivovar Proud)

„Chuť piva má mnoho odlišností, které se snažíme rozpoznávat a které by měly být příjemné. Samozřejmě hodnotíme i vůni, říz, plnost, celkový dojem a pochopitelně hledáme ve vzorcích vady, jež pak ovlivňují naše hodnocení,“ vysvětlila Právu hodnotitelka Simona Černá z VÚPS.

Vítězové jednotlivých kategorií (sudová piva)
Světlé ležákyGambrinus nepasterizovaná 12
Světlá výčepníBraník světlý
Minipivovary – světlé ležákyMedlánecký kluzák 11 (Moravia Brno)

„Například pro český ležák je typická hořká sladová chuť, kdežto u pšeničných může pivo chutnat i vonět po banánu či hřebíčku. Ovšem tato chuť by se už v žádném případě neměla nacházet u ležáků, to je chyba,“ doplnil její kolega Rastislav Božko.

Degustátoři hledali i chyby v podobě zápachu či pachuti po černém rybízu, plesnivině, myšině, nebo dokonce po zápachu kočičí moči. Nejlépe hodnocená piva a jejich pivovary ocenění využívají po celý rok pro komerční prezentace nejen na etiketách, ale i v mnoha jiných, různých podobách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám