Hlavní obsah

Poznáte rozdíl? Steak z 3D tiskárny jako odraz moderních trendů

Když se zhruba před dvaceti lety objevily na trhu 3D tiskárny, sliboval se od nich pokrok v mnoha odvětvích. To se v podstatě potvrdilo, 3D tiskárny vyrábí věci denní potřeby a stále víc nakukují i do oborů, kde by je čekal asi málokdo. Například gastronomie.

Poznáte rozdíl? Steak z 3D tiskárny jako odraz moderních trendů

Pokud čekáte, že 3D tiskárna vám vytiskne steak z hovězí svíčkově, pak jste na omylu. Barcelonská společnost Nova Meat ale začala tisknout „steaky”, které jsou vyrobeny pouze z rostlinných ingrediencí a jejich konečný vzhled má co nejvíce připomínat skutečné maso.

V době, kdy je trendem alespoň částečně omezovat spotřebu masa, ať už z ekologických, etických či finančních důvodů, se zdá vytisknuté jídlo jako dobrá volba pro lidi, kteří se skutečně nebojí experimentovat.

„Steak” je vyroben z hrachu, rýže, mořských řas a dalších rostlinných ingrediencí, které na talíři vypadají jako maso, což je způsobeno právě tiskárnou, jež je schopná vytvořit vlákna tak, aby byla iluze téměř dokonalá.

„Tato strategie nám umožňuje složit strukturu tak, aby napodobovala vlastnosti masa co nejvíce. To znamená nejen chuť a vzhled, ale také třeba odolnost při žvýkání,” říká Giuseppe Scionti, zakladatel společnosti.

Ačkoliv společnost zatím výsledný produkt spíš testuje, podle Sciontiho by během příštího roku mohly mít vybrané restaurace možnost si „steaky” tisknout přímo v provozovně, uvedl server BBC.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků