Hlavní obsah

Pouliční zubař v Pákistánu léčí lidi přímo na ulici

Zubaři v nemocnicích jsou mimo finanční možnosti velké části obyvatel Pákistánu. A tak se uchytili zubaři, kteří sice nemají diplomy a pracují v otřesných podmínkách, ale za mnohem příznivější ceny. Bohužel to má ale i své neblahé důsledky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční zubař bez licence nabízí ošetření nemajetnýmVideo: Reuters

 
Článek

Ceny v pákistánských zubních klinikách se pohybují mezi 3 a 5 tisíci rupií za prohlídku, tedy od 400 do 650 korun. To je v zemi, kde je minimální mzda 20 tisíc rupií, tedy 2 600 korun, pro řadu lidí naprosto zdrcující.

A tak se vydávají Pákistánci - podle údajů Světové banky z roku 2015 jich téměř 25 procent žije pod hranicí chudoby - velice často napospas pouličním zubařům, kteří mají ceny oproti vystudovaným profesionálům desetinové.

Odmítli dát pákistánským policistům burgery zdarma, druhý den je zatkli

Koktejl

Po mnoho let se pouliční zubaři sdružují na jedné z nejrušnějších ulic v Rávalpindí, které tvoří souměstí s Islámábádem. Jedním z nich je i Aftab Chán, nástroje má rozložené na zemi v pouličním stánku a pacienty léčí přímo na ulici.

Pouličního zubaře prý dělá už 26 let, řemeslo zdědil po svém otci a po svém dědovi. „Máme úplně stejné nástroje, jako mají zubaři v nemocnicích. Jediné, čím se lišíme, je, že oni mají licence a drahé přístroje,“ holedbá se Chán pro agenturu Reuters.

Pouliční zubaři jsou pro pacienty skrytou hrozbou

„Netušíme, jestli pouliční zubaři mají nějakou lékařskou licenci. Jasně, že zubaři v nemocnicích je mají, ale to si nemůžu dovolit,“ přitakává jeden z Chánových pacientů Sadik Husejn.

Pákistánský pediatr měl opakovaně používat jednu stříkačku, teď má 1500 dětí HIV

Blízký a Střední východ

A tak se raději nechá vyšetřit přímo na ulici, kde zákrok doprovází zvuk aut a vše je zahaleno do dýmu výfukových plynů, okolo létají všudypřítomné mouchy a nástroje, které má pouliční zubař k dispozici, nevypadají, že by prošly zrovna tou nejdůkladnější dezinfekcí.

Chán je přesvědčený, že jeho pacientům žádné velké riziko nehrozí, ale současné studie ukazují na něco jiného. Podle nich jsou pouliční holiči, lékaři, a především zubaři jednou z příčin, proč se v zemi tak daří žloutence a viru HIV. Podle údajů WHO totiž každoročně roste počet Pákistánců, kteří mají AIDS.

Reklama

Výběr článků

Načítám