Hlavní obsah

Netradiční gastronomie: Jednomu se sbíhají sliny, jinému se dělá zle

Ve světě existuje mnoho zajímavých lahůdek, které mohou obohatit váš stůl nebo vaši dovolenou. Vyzkoušeli jste někdy žabí stehýnka, hadí polévku či smaženou tarantuli? Pokud vám taková jídla zní nepoživatelně, věřte, že ve světě je běžná konzumace ledasčeho.

Foto: Profimedia.cz

Smažené tarantule nejsou pro každého. Patří ale mezi vyhlášené pochoutky.

Článek

Casu marzu

V sardinštině casu marzu znamená shnilý sýr. Velmi lákavé, což? Tento sýr, který se vyrábí z místní varianty sýra pecorino sardo, se dostává na úroveň nejvyšší fermentace a je prolezlý „sýrovými muškami”. Jeho prodej je zakázán, nicméně je vyhledávanou sardinskou pochoutkou. Ale pozor: když jej chcete ochutnat, doporučuje se chránit si oči, protože larvy mušky mohou skákat až 15 centimetrů vysoko!

Grilované morče

Morče je v Evropě domácím mazlíčkem, ale v Peru rozhodně nikoli, jak to dosvědčuje incké pořekadlo: chovej indická prasata a najez se jich dosyta. Peruánci vidí v tomto hlodavci zvíře vhodné pro běžnou konzumaci, stejně jako hovězí a vepřové. Pečené nebo v podobě ragú se často podává při významných příležitostech, jako jsou svatby nebo křtiny.

Žabí stehýnka

Jedna z nejzvláštnějších specialit ve světě je francouzská a skutečně jde o žabí stehýnka. Spolu s bagetou a baskickou čapkou jsou nepochybně jedním ze symbolů země. Ostatně Angličané kvůli tomu říkají Francouzům žabožrouti. Francie však není jedinou zemí, kde se žabí stehýnka pojídají. V Itálii v oblasti Milána, ale také ve Spojených státech v Louisianě jsou malí obojživelníci součástí místní kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Žabí stehýnka jsou typickým pokrmem ve Francii.

Hadí polévka

Poněkud nechutný had je vysoce ceněn v Číně a ve Vietnamu. Toto maso můžete ochutnat i na Tchaj-wanu. Naservírují vám maso v polévce a krev, jed, žluč a sperma se konzumují v malých sklenkách.

Kopi luwak

Ta nejneobyčejnější káva na světě. Vyrábí se především v Indonésii a na Filipínách z exkrementů asijské cibetky luwak, která stráví z celých plodů kávovníku jen dužinu a zrnka vyloučí. Z toho se pak vyrábí káva. Cena za jeden kilogram této kávy překračuje 1000 eur (26 700 Kč).

Smažené tarantule

Tato specialita z regionu Skun v Kambodži je určitě velmi chutná! Smaží se v oleji s česnekem a pak se máčí ve šťávě ze zeleného citronu a v pepřové omáčce. Pojídají se celé, i když místní dávají přednost hlavě a hřbetu. Podle legendy začali obyvatelé Skunu vařit tarantule v době nedostatku jídla a teprve později se staly místní specialitou. Dnes je to hlavní zdroj příjmů této lokality, neboť místní obyvatelé a turisté přicházejí v hojném počtu, aby tato zvířátka ochutnali.

Haggis

Haggis zřejmě nezachutná každému. Na talíři rozhodně nevypadá příliš hezky. Pokud jste ale milovníci české zabijačky, pak byste si mohli libovat. Tento skotský pokrm není nic jiného, než ovčí žaludek, v němž se vaří plíce, srdce a játra ovce. Podává se s pyré z brambor a jde o typické jídlo, na něž jsou ve Skotsku pyšní.

Foto: Profimedia.cz

Haggis - tradiční skotská pýcha.

Bourci morušoví

Velmi rozšíření v Asii, kde se jejich housenky pojídají po celý den. Smaží se v oleji a napichují. Patří k asijskému street food, stejně jako cikády a velcí cvrčci.

Jak si udělat vynikající burger jinak než obvykle

Muži

Balut

Pochází z Asie, kde je velmi ceněný na Filipínách, v Číně a v Kambodži. Jde o embryo slepice či kachny, které je ještě ve vejci. Vaří se s octem a solí a pojídá se jako překrm s pivem. Navíc má prý účinky jako afrodisiakum.

Širako

Máte rádi suši? Tak tohle je poněkud zvláštní. Jde vlastně o rybí sperma. Většinou se používá sperma z tresky, ale také z lososa nebo dokonce z ryby fugu. Podává se s rýží a je to velmi jemné jídlo, které je třeba při návštěvě Japonska ochutnat.

Reklama

Výběr článků

Načítám