Hlavní obsah

Jak si udělat vynikající burger jinak než obvykle

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilovací sezona je v plném proudu a jedním z velmi oblíbených jídel jsou bezesporu burgery. Pokud zrovna nemáte v lednici kus kvalitního hovězího, nebo si chcete dát od masa prostě pauzu, existuje celá řada možností, jak sebe a svoje blízké pohostit vyladěnou pochoutkou.

Foto: Profimedia.cz

Halloumi v bulce si oblíbí každý milovník sýrů.

Článek

Jistě, steak nebo burger z hovězího masa, to je grilovací rutina. Čas od času ale přijde situace, kdy se z nějakého důvodu rozhodnete kapku experimentovat a vyzkoušíte nové věci. Ať už s rodinou nebo s přáteli, netradičním burgerem rozhodně zaujmete.

Jedním ze stavebních kamenů dobrého burgeru by měla být jednoznačně kvalitní bulka. Vyhněte se trvanlivým „buchtám” ze supermarketů, které nasáknou a kvalitě gastronomického zážitku v žádném případě nepřidají. Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí bulky, případně navštivte pekárnu, kde se to kvalitním pečivem hemží.

Nejoblíbenějšími grily v Česku jsou ty na uhlí, dohánějí je elektrické

Tipy a trendy

Pokud máte bulky, je na čase začít přemýšlet, čím je naplníte. Pokud jste milovníci sýrů, nebojte se vyzkoušet halloumi, tradiční kyperský polotvrdý sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka. Jeho výhodou je, že se při tepelné přípravě neroztéká, tudíž se do burgeru náramně hodí. Jestliže máte rádi ostrá jídla, můžete halloumi potřít směsí olivového oleje, česneku a chilli.

Několik společností v poslední době na trh proniklo s náhražkami masa. Nižší spotřeba energie a vody k výrobě či etika v kombinaci se snahou o autentickou chuť masa. To jsou hlavní důvody, proč výrobci rostlinných karbanátků zažívají velký boom. Například čočkové burgery vám zachutnají a budete překvapeni, že i bez hovězího vám v ústech při vhodném dochucení zavládne rozkoš. U rostlinných burgerů je vhodné dbát i na okolní ingredience. Jednoduchý salát ze sezonní zeleniny, jogurtový dresink s česnekem, na přiostření třeba jalapeños. Taková kombinace neurazí snad žádného vegetariána.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Další variantou, jak připravit bezmasý burger je pečárka, tedy houba známá jako portobello. Opět se nabízí kombinace potřít houbu směsí oleje, třeba s rozlisovaným česnekem. Portobello je na grilu hotové během pár minut a společně s lehkým dresinkem a zeleninou bude burger hitem domácího grilování. Portobello navíc seženete v dnešní době už i v supermarketu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám