Hlavní obsah

Nejstaršího českého potápěče drží koníček při životě

Čtyřiaosmdesátiletý Jaroslav Penc se v neděli jako nejstarší český aktivní potápěč dostal do České knihy rekordů. Asi na půl hodiny se ponořil s dalšími potápěči v zatopeném lomu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku až do hloubky 12 metrů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jaroslav Penc se stal rekordmanem.

Článek

Penc se na ponor nijak nepřipravoval, protože se chodí potápět každou neděli v Poděbradech. „Voda dnes nebyla dobrá, protože byla špinavá, ale nebyla studená. Byli jsme s instruktorem asi ve 12 metrech, tam byla ledová a kalná, do sedmi metrů byla docela teplá. Jinak jsem byl překvapený: byl jsem tady před několika lety a to bylo (ve vodě) vidět na několik metrů, teď na metr. Měl jsem spolehlivý doprovod," řekl Penc.

Ponor trval 33 minut. Teplota vody byla 17 stupňů. S Pencem se ponořili členové Potápěčského spolku Pelhřimov a potápěči z Poděbrad a Nymburka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na ponor se nijak zvláštně nepřipravoval.

„Pod vodu šlo asi osm lidí. V sobotu to vypadalo, že všichni umřeme zimou, dnes je pohoda, svítí sluníčko. V jednu ještě bylo zataženo, ale v půl druhé se rozjasnilo, teplo. Zaevidovali jsme rekord, že je pan Penc nejstarší český aktivní potápěč. Drží ho to při životě: když byl v nemocnici, tak se nejvíc těšil, až zase půjde pod vodu," řekl Luboš Rafaj z agentury Dobrý den.

Sleduje podvodní život

Penc se narodil 6. prosince 1935 ve středočeském Nymburku. Aktivním hloubkovým potápěčem je od 11. června 1960, kdy absolvoval kurz pro cvičitele a trenéry v Hříměždicích na Příbramsku. Od té doby uskutečnil přes 2500 ponorů doma i ve světě.

Foto: Jaromír Paleček, ČTK

Ponor trval 33 minut.

Nejraději má Rudé moře a poděbradské Jezero. Letos, kdy rekordman oslaví 85. narozeniny, uskutečnil kvůli koronavirovým omezením kolem deseti ponorů do hloubek dosahujících deset metrů, vše jen v ČR.

„Pod vodou je to nádherné, když něco vidíte, jako v Poděbradech. Když je vidět na čtyři metry, jsou to krásné záběry, barevné. Když vidíte štiku, která má 80 centimetrů, tak je to zážitek. Někdo rád kouká na kytky, my se rádi díváme na podvodní život,” řekl Penc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám