Hlavní obsah

Na jihu Turecka pomáhá slunce restaurovat ručně tkané koberce

Pole na jihozápadě Turecka pokryly v těchto dnech tisíce pestrobarevných koberců, která tam jako každoročně budou řadu týdnů. Tamní výrobci a restaurátoři koberců totiž využívají slunce, aby koberce získaly ty správné starožitné barvy. Informoval o tom deník Hürriyet.

Foto: Profimedia.cz

Na některých polích se pěstují obiloviny, na jednom tureckém s trochou nadsázky koberce.

Článek

„Nechávám koberce na slunci, aby je zbavilo všeho vyjma organického barviva a vlny,” popsal Halil Börekçi, výrobce koberců v Döşemealti, které leží u turistického letoviska Antalya.

Foto: Profimedia.cz

Na poli získávají koberce patinu a působením slunce i zajímavé barvy.

„Vystavením slunečnímu svitu přes den koberce změknou a v noci zvlhnou, takže se z nich dostane všechna zašlá špína a získají ty správné barvy,” dodal.

Koberce totiž do Döşemealti přiváží z různých koutů země, kde je kupuje zejména od starších lidí a pak je restauruje. Podobně jako jeho kolegové si od místních zemědělců po sklizni pronajímá rozsáhlé plochy polí, na nichž pak rozloží koberce. Kromě zájemců o nákup přijíždějí do oblasti i turisté, kteří si pestrobarevná kobercová pole jen fotí.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z dronu na kobercovou plantáž je působivý.

Tkaní koberců je tradičním tureckým řemeslem, které se dědí z generace na generaci. Pro různé oblasti jsou typické různé barvy i vzory. Podle tradice ale nemá být ručně tkaný koberec bezchybný, každá tkadlena by měla udělat záměrně chybu, protože, jak praví muslimská víra, jen Alláh je dokonalý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám