Hlavní obsah

Koronavirus nečekaně pomohl rozmachu oblíbené mužské neřesti

Novinky, Jakub Štěpánek

Průzkum, který proběhl mezi 800 kuřáky doutníků, odhalil, že pandemie koronaviru rozhodně milovníky tabáku neodradila od jejich požitku. U téměř poloviny se spotřeba doutníků naopak zvýšila, vyplývá ze studie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Online průzkum, který provedli vědci z univerzity v Severní Karolíně, mimo jiné zkoumal, zda se lidé od začátku pandemie koronaviru rozhodli přestat s kouřením doutníků. Téměř 41 procent dotazovaných ale uvedlo, že se jejich spotřeba naopak zvýšila. Pouze 17,8 procenta dotazovaných spotřebu snížilo.

„Nejsme si úplně jistí, proč tomu tak je. Zřejmě se bude jednat o souhru více důvodů. Může to být nuda při pobytu doma, stres z pandemie, hromadění zásob, ale také třeba slabší dostupnost odborné pomoci,“ myslí si Sarah Kowittová, která se na výzkumu probíhajícím na přelomu dubna a května podílela.

Ženy motají o sto šest, doutníky z netradiční země zaujaly ve světě

Muži

Většina plánuje přestat

Ze závěrů průzkumu, které byly zveřejněny v žurnálu International Journal of Environmental Research and Public Health, vyplývá také fakt, že všichni dotazovaní kouřili doutník v posledních 30 dnech od začátku průzkumu, většina z nich také přidala další tabákové výrobky jako třeba cigarety. Průměrný věk respondentů byl 39 let, hojně zastoupeny byly také ženy (48,9 procenta).

Téměř polovina oslovených (46 procent) uvedla, že se minimálně jednou během pandemie pokoušeli s kouřením přestat, 70 procent plánuje přestat v příštím půl roce. Zajímavý byl i přístup černochů, kteří patří do rizikové skupiny u onemocnění covid-19. U nich byla touho přestat s kouřením ještě větší.

„Je důležité, abychom obzvlášť během pandemie nabídli pomoc lidem, kteří chtějí s kouřením přestat. Některé studie naznačují, že by kuřáci mohli být ohroženější skupinou než lidé, kteří nekouří. O to důležitější bude nabídnutá pomoc,“ dodala Kowittová.

Reklama

Výběr článků

Načítám