Hlavní obsah

Každý správný chlap má mít v garáži tank, říká majitel jediného pojízdného Shermana

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdo si hraje, nezlobí, tvrdí Pavel Rogl, který je majitelem jediného pojízdného tanku Sherman M4A4 v České republice. Milovník vojenské historie má pro svůj „vůz“ speciální garáž, kde ho neustále vylepšuje a rekonstruuje. Novinky měly možnost se dokonce svézt a byla to jízda!

Každý správný chlap má mít v garáži tank, říká majitel jediného pojízdného Shermana Video: Novinky

 
Článek

Pavel Rogl je členem Klubu vojenské historie 16. obrněné divize US Army a díky obrovskému množství techniky, kterou klub vlastní, je možné i jeho krásku spatřit na mnoha kulturních akcích.

„Tento tank Sherman M4A4 v České republice je teď vlastně jediný pojízdný, jinak Vojenský historický ústav má ještě tři tanky v depozitu a jeden je v zoologické zahradě v Plzni. Ale ty jsou nepojízdné,“ řekl Novinkám Rogl.

Do Česka dorazil Sherman na podvalníku

Koktejl

Tank dovezl z Argentiny v nepojízdném stavu a postupně ho dával dohromady. „Jsou na tom tisíce hodin práce, hodnota je pro mě nevyčíslitelná,“ přiznal historický nadšenec.

„Byl vyrobený v Americe v roce 1943, tak jsme tam dávali původní kanon, pětasedmdesátku a spoustu dalších věcí. Vybavili jsme ho tak, jako byl originálně vyrobený a museli jsme do něj dát hodně práce, aby jezdil, tak jak jezdí,“ dodal s hrdostí.

Foto: Novinky

Pohled z vrchu tanku při jízdě.

Součástky shání Rogl po celém světě. Prý ho jednou partnerka poslala pro rýži a on přivezl nové pásy z Francie.

„Snažíme se, abychom při renovaci používali co nejvíc původních originálních dílů. Zatím máme to štěstí, že většina, nebo velké procento dílů je skutečně originál. Ale musíme shánět z celého světa, to znamená z USA, Belgie, Holandska nebo Francie,“ vyjmenovává.

Součástí tanku jsou i zbraně, které se používají během kulturních akcí, natáčení filmů. „Veškerá naše technika je vybavena legálními zbraněmi kategorie D, se kterými na těchto akcích můžeme fungovat. Třeba i tankovém dni v Lešanech, tam je ukázka zbraní při bitvě úplně fenomenální,“ tvrdí.

Do Plzně vtrhnou tanky Sherman, swing i rockové legendy Lynyrd Skynyrd

Kultura

Jízda v tanku je poměrně náročná, už jen vycouvat z garáže, projet kolem domu, najet na cestu a dojet k poli. Při startu o stroji ví celá vesnice, všichni se dokonce sbíhají se podívat. Tank spotřebuje 400 litrů nafty za hodinu jízdy a dokáže jet rychlostí 22 mil za hodinu (cca 35 km za hodinu), má pět rychlostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám