Hlavní obsah

Jak ztratit 12 miliard korun za jediný den? Stačí průsvitné kalhoty

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si někdo v Kanadě přál, aby se letošní rok povedl alespoň o trochu lépe než ten loňský, tak to byl Dennis „Chip“ Wilson (57). Loni v létě se postaral o rekord - z jeho hlediska smutný, až tragický. Miliardář Wilson, majitel firmy Lululemon Athletica, přišel za jediný den o 600 miliónů dolarů (12,6 mld korun), tedy o 17 procent svého majetku. A stačily na to jedny nekvalitní kalhoty.

Foto: Isifa

Dennis Wilson

Článek

Jeho příběh připomíná Američany tolik oblíbená vyprávění o šikovném a nadaném chlapci, který se prakticky z ničeho proslavil. V roce 1979 začínal s obchůdkem se surfařskými prkny, bruslemi a snowboardovými prkny. Lululemon založil v roce 1998 a zaměřil ji především na sportovní oblečení pro ženy.

„Když začínal, jen málokdo mu dával vůbec nějakou naději. Pustil se na přecpaný trh. Lidé z amerického Nike, německých rivalů Adidas a Puma, japonského Mizuna - ti všichni ho dlouho nebrali vážně. Nikdo by na něho nevsadil ani cent. Považovali ho za nadšeného surfaře - snílka, který narazí na tvrdou zeď reality,“ napsal deník The Wall Street Journal.

Průsvitné kalhoty na jógu

Wilson vsadil na to, že Američanky rády sportují v kvalitním a značkovém oblečení. A pak všem vyrazil dech - netrvalo dlouho a jeho zprvu podceňovaná značka se vyšvihla mezi globální lídry. Jenže loni na jaře se niť úspěchu přetrhla. Chybička se vloudila a zákaznice začaly do obchodů vracet kalhoty na jógu této značky s tím, že jsou příliš průsvitné.

Foto: recesslv.com

Kalhoty na jógu se firmě příliš nepodařily.

„Podobají se legínám a cítím se v nich příliš sexy. Až tak, že o to nestojím,“ vysvětlila Joan Barnesová z Chicaga. Neúspěch všem na očích a výsměch - na internetu se objevovala ironická videa a o komentáře nebyla nouze ani na chatech. Otce - zakladatele těžce ranily.

Šéfka rezignovala

Ránu z milosti mu nasadila šéfka firmy Christine Dayová (54). V roce 2008 předal Wilson kormidlo této někdejší šéfce kavárenského řetězce Starbucks a ponechal si post předsedy představenstva. Vynalézavé, kreativní Dayové, jež neměla nouzi o skvělé nápady, do značné míry vděčil za své miliardy. Na podzim oznámila, že končí.

„Cítím zodpovědnost,“ uvedla na vysvětlenou s tím, že nechala stáhnout pětinu všech kalhot. Její férový krok spustil lavinu o konci firmy, takže investoři se začali akcií hromadně zbavovat. Jediný přešlap tak Wilsonovi obrátil život vzhůru nohama - šmahem ruky přišel o 600 miliónů dolarů, a to za necelých 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám