Hlavní obsah

Hluchoslepý chilli maniak z Radošova překonal bolestivý rekord

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český a světový rekordman Radim Řehůřek je doslova chilli maniak. Nejen, že se tak sám označuje na sociálních sítích, ale ve čtvrtek stanovil v Pelhřimově nový rekord. Chilli mu navíc mírní projevy nevyléčitelného Usherova syndromu, kvůli kterému přichází o sluch a zrak. Kapky z pálivých papriček a bylin si kape přímo do očí.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Radim Řehůřek vytvořil nový rekord.

Článek

Zatímco dřív vnímal muž z Radošova na Třebíčsku jen světlo, nyní dokáže rozeznat obrysy. Překvapeni úspěchem léčby jsou i lékaři, kteří ho pravidelně sledují, řekl ve čtvrtek novinářům v Pelhřimově Řehůřek. V sídle Agentury Dobrý den ustavil nový český rekord, když dokázal během deseti minut snít 93 gramů (13 kusů) papriček druhé nejvyšší pálivosti na světě.

V takzvané Scovilleho stupnici (SHU) má pálivost papričky hodnotu přes dva miliony. Znamená to, že kapka jejího roztoku musí být rozředěná dvěma miliony kapek vody, aby přestal být pálivý. Feferonky mají hodnotu přibližně 1000 SHU. Pálivost paprik způsobuje alkaloid kapsaicin.

Vypalováním vnitřností si můžete zajistit delší život, ale i ztrátu paměti

Muži

Podle Miroslava Marka z Agentury Dobrý den je Řehůřkův osud příkladem toho, že pojídání papriček nepatří nutně jen do kategorie gastronomické zábavy. „Věc se má jinak. Tenhle příběh nás dovedl k informacím, které souvisejí s léčením i třeba zraku poškozeného nejen Usherovým syndromem,” řekl Marek.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Pro rekordmana má chilli také zdravotní přínos.

Za misku s papričkami usedl osmačtyřicetiletý Řehůřek vybaven kapesníky a potítky, do kterých si utíral orosené čelo. Běžně během konzumace pojídá sýr, který neutralizuje chuť. Mléčná bílkovina navíc odstraňuje kapsaicin, a mírní tak pálivost. Součástí rekordu bylo vynechání veškerého zajídání či zapíjení. Po prvních čtyřech papričkách začal Řehůřek poprvé smrkat.

„Přiznám se, že už to pěkně hoří,” řekl po dalším snězeném kousku. Když polkl třináctý kus, do konce limitu mu zbývala minuta. „Oheň jako blázen, to už nedám, necháme to na 13, nebudu to hrotit,” řekl Řehůřek a otřel si uslzené oči.

Pět výtečných receptů s chilli papričkami

Zdraví

Ostrá jídla miloval od dětství, nevadila mu cibule, česnek ani křen. V pojídání pálivých papriček i soutěží, rád testuje ostrosti omáček a jiných dochucovadel. Kvůli chorobě, kterou trpí, jsou pro něj pálivé papričky ale především léčebnou metodou.

Jako bývalý zdravotník, který se zajímá i o bylinkaření, připravuje vlastní kapky nebo mazání, která má podle něho blahodárné účinky na cévy a sliznice. Jejich aplikaci konzultuje s několika lékaři. „Jsou překvapeni, že není žádný vedlejší účinek, že to nerozežírá očí, že sliznici trávící soustavy mám v uvozovkách jako malé dítě,” řekl Řehůřek.

Anketa

Máte rádi ostrá jídla?
Ano
79,2 %
Ne
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9004 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám