Hlavní obsah

Gurmáni jásají! Italské zlato na talíři už jim možná neobrátí kapsy naruby

Italské zlato, jak se přezdívá bílým lanýžům, by se brzy mohlo stát mnohem rozšířenějším, než je tomu doposud. Francouzští vědci totiž plánují rozšířit vyhledávanou, a také velmi drahou, pochutinu do více koutů světa.

Foto: Profimedia.cz

Bílým lanýžům se přezdívá italské zlato.

Článek

Bílé lanýže jsou obecně považovány za nejluxusnější typ lanýžů. Důvodem je jejich výjimečná a nenapodobitelně aromatická chuť. Bohužel pro gurmány rostou zatím pouze v severozápadní Itálii v kraji Piemont a na několika málo místech na Balkánském poloostrově, zejména chorvatské Istrii.

S hledáním lanýžů pomáhají i speciálně vycvičení psi.

Francouzští vědci se ale pokoušejí dostat bílé lanýže (tuber magnatum pico) do světa. Vzhledem k tomu, že lanýže rostou nejčastěji u dubových kořenů, několik vhodných stromů již bylo vysazeno ve Velké Británii, jak informoval deník The Times.

Dobře utajené chorvatské bohatství, o kterém Češi takřka nevědí

Cestování

Žaludy jsou před vysazením v podstatě naočkované a dezinfikované, je potřeba dosáhnout stavu, kdy se pod stromy nebude dařit jiným houbám, a mladé duby musí vyklíčit prakticky ve sterilním prostředí.

Teprve poté mohou být vysazeny a během dalších zhruba deseti let se ukáže, zda je možné skutečně v přírodě cíleně pěstovat bílé lanýže, jejichž sběr je nyní bojovka.

Foto: Profimedia.cz

Lanýže nikdy neloupeme, ale opatrně očistíme kartáčem.

Sběrači lanýžů využívají vycvičené psy či prasata, kteří vytříbeným čichem dokážou objevit aromatický lanýž ukrytý i desítky centimetrů pod zemí.

Za ideální podmínky pro růst bílých lanýžů jsou považovány vlhké oblasti, kde nehrozí sucho, ale ani žádné přívalové deště. V budoucnosti by se tak mohly jedinečné houby vyskytovat kromě Británie také v lesích Francie, Spojených států či Španělska.

V centru Brna našli botanici lanýže

Domácí

Francouzský státní tajemník pro rozvoj venkova Joël Giraud označil skutečnost za „mimořádnou událost a velkou inovaci”. „Pouhá zmínka o bílých lanýžích vyvolává ty nejpříjemnější chutě,” uvedl.

Bílé lanýže, které jsou obvykle velké asi jako třešeň, vzácněji jako menší jablko, jsou rovněž považovány za nejdražší lanýže vůbec. Jeden kilogram seženete v přepočtu zhruba za 150 tisíc korun, takže je jasné, že pokrmy obsahující „italské zlato” rozhodně nejsou tak úplně budoucností lidových jídelen. Přesto by nové lokality mohly zvýšit dostupnost bílých lanýžů a tím i srazit jejich současnou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám