Hlavní obsah

Francouzští rybáři vyráží lovit vyhlášenou delikatesu, mají na to omezený čas

Francie má mnoho gastronomických specialit. Vyhlášená jsou nejen zdejší kachní prsa či foie gras, ale třeba také žabí stehýnka a nejrůznější sýry. Opravdoví mlsouni však dobře vědí, že na jaře je vždy období, kdy mohou tamější rybáři vyrazit do oblasti několika kilometrů kolem Azurového pobřeží a lovit tam larvy sardinek.

Francouzští rybáři vyráží lovit vyhlášenou delikatesu, mají na to omezený čas

Ve Francii to nazývají poutine, u nás by bylo vhodné asi slovo potěr. Na Francouzské riviéře kolem Nice má tento pokrm tradici už od 13. století. Pro rybáře však není lov ničím lehkým. Obří sítě plné tohoto potěru totiž na pláže vytahují ručně.

Evropská unie počátkem roku 2007 zavedla restrikce, které omezovaly lov této oblíbené lahůdky místních. O tři roky později však schválila výjimku, která povoluje lov potěru po tři měsíce v roce, s tím, že omezila oblast, kde je možné jej provádět.

Ceny jsou vysoké

Lov je povolený do konce května, ale není jisté, že budou rybáři miniaturní sardinky chytat po celou dobu tohoto období, protože letošní úlovky jsou prý zatím „katastrofické”. Tvrdí to kapitán jedné z rybářských lodí Vittorio Ursino.

V regionu má povolení lovu sardinkového potěru jen 11 lodí. Každá loď má úlovek omezený na 50 kilogramů denně. Na místě pak fungují kontroloři, kteří hlídají, že jsou tato pravidla dodržována. Právě tato omezení ve spojitosti s relativně nízkými úlovky ústí v to, že je tato jihofrancouzská specialita v restauracích ještě dražší než dříve.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků