Hlavní obsah

Francouzi truchlí. Restauraci gastropapeže koupí McDonald’s

Právo, vpl

Když Paul Bocuse, považovaný mnohými za největšího francouzského šéfkuchaře posledních desetiletí, oznámil v roce 2008, že v Lyonu otevírá Quest Express, gurmánskou restauraci s rychlým občerstvením, tradicionalisty to zaskočilo.

Foto: Shailesh Andrade, Reuters

V České republice působí řetězec od roku 1992, kdy v pražské Vodičkově ulici otevřel první provozovnu.

Článek

Lidé si však zvykli a podnik, který nabízí krůtí párek v rohlíku s cibulkou a slaninou za 7,50 eura či hamburger César Charolais s Foie gras, tedy husími či kachními játry za deset eur (252 korun), si získal oblibu. Nyní se však rozčarování tradicionalistů změnilo v hněv, když vyšlo najevo, že syn zesnulého šéfkuchaře Jerôme prodal restauraci firmě McDonald’s.

Více než 22 tisíc lidí podle týdeníku Der Spiegel podepsalo petici proti prodeji, městská rada vyjádřila zděšení a na zdech restaurace se objevila graffiti odsuzující zradu odkazu muže ve Francii známého jako „papež gastronomie“.

Ruska žaluje McDonald’s, agresivní reklama řetězce ji prý donutila k přerušení půstu

Koktejl

Bocuse se hájí tím, že Quest Express neprospívá image jeho podniků, do nichž patří i dvouhvězdičková res­taurace L’Auberge du Pont de Collonges v Collonges-au-Mont-d’Or poblíž Lyonu a kuchařská škola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám