Hlavní obsah

Ruska žaluje McDonald’s, agresivní reklama řetězce ji prý donutila k přerušení půstu

Ksenija Ovčiniková, pravoslavná křesťanka z ruského Omsku, podala trestní oznámení na řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. Důvodem je podle jejích slov skutečnost, že ji jeho agresivní reklama dohnala ke konzumaci burgeru, čímž přerušila předvelikonoční půst. Informovala o tom ruská agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ovčiniková se v žalobě odkazuje na událost z dubna roku 2019, kdy držela předvelikonoční půst. Maso v té době podle svých slov nepozřela zhruba po dobu jednoho měsíce, při procházení ulic Omsku však narazila na reklamu řetězce rychlého občerstvení McDonald's lákající na cheeseburgery a další pokrmy, které prý nedokázala odolat.

Ačkoliv po dobu předchozích 16 let neměla s dodržením postní doby žádný problém, v tomto případě se jí to nepodařilo. A viní z toho právě agresivní reklamu společnosti McDonald's. Konkrétně ji obvinila z porušení zákona o ochraně spotřebitele a z urážky jejího náboženského cítění reklamou na lahodné masné výrobky v době, kdy se pravoslavní křesťané pokoušejí zdržet se konzumace masa a jiných živočišných produktů. Za trvalou morální újmu požaduje odškodnění ve výši 1000 rublů (necelých 300 korun).

„V té době jsem držela půst už měsíc, když jsem ale viděla reklamní panel, nemohla jsem si pomoct. Navštívila jsem McDonald's a koupila si cheeseburger,” napsala Ovčiniková ve svém prohlášení.

„V jednání společnosti McDonald’s vidím porušení zákona o ochraně spotřebitele. Žádám soud, aby věc prošetřil, a pokud dojde k prokázání viny, aby nařídil společnosti McDonald’s uhrazení odškodného za morální újmu ve výši 1000 rublů,” píše se dále.

Datum předběžného slyšení prozatím nebylo stanoveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám