Hlavní obsah

Dvanáctiletý Ind vytvořil tři mobilní aplikace. Stal se nejmladším vývojářem

Teprve dvanáctiletý Kartikeya Jakhar z indického města Jhajjar ležícího ve státě Haryana se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejmladší vývojář na světě. Navzdory svému nízkému věku už stihl vytvořit tři mobilní aplikace zaměřené na vzdělávání, píše indický deník Hindustan Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejenom že se indický mladík stal světovým rekordmanem, ale podle zmíněného serveru získal rovněž stipendium na americké Harvardově univerzitě.

Aplikace Jakhar vytvořil na mobilním telefonu, jenž mu za 10 tisíc rupií (cca tři tisíce korun) během koronavirové pandemie koupil jeho otec, aby se mohl účastnit online výuky.

Chlapec však s telefonem zvládl mnohem víc než většina jeho vrstevníků. Na videoportálu YouTube začal sledovat instruktážní videa o tom, jak vytvářet mobilní aplikace. A netrvalo dlouho a první byla na světě.

„Vytvořil jsem tři aplikace. Jednu pro všeobecné znalosti zvanou Lucent G.K. online, druhou pro kódování a grafický design s názvem Ram Kartik Learning Centre a třetí, která se jmenuje Shri Ram Kartik Digital Education. Tyto aplikace v současnosti poskytují bezplatné vzdělávání pro více než 45 tisíc studentů,” svěřil se Jakhar.

Odolal i výpadkům elektřiny 

Jak sám uvedl, během vývoje aplikací se potýkal s mnoha problémy jak u telefonu, tak co se výpadků elektřiny týče.

Nikdy se ale nevzdal a navzdory nesnázím pokračoval až do doby, než bylo vše dle jeho představ.

„Vyzývám vládu k pomoci mému synovi, aby mohl vyvíjet další aplikace. Je to mimořádný talent a já chci, aby sloužil národu v oboru digitálních technologií. Naše město má časté výpadky elektřiny, ale jeho nadšení je tak velké, že všechny krize překonal,” sdělil otec chlapce, který se živí jako farmář.

Reklama

Výběr článků

Načítám