Hlavní obsah

Chuťové tajemství účelově nepropečené kachny

Novinky, Jakub Štěpánek

Pokud jste fanoušky tradiční české kuchyně, pak zřejmě pečenou kachnou se zelím a knedlíkem nepohrdnete. Co byste však řekli na docela jinou kachnu podle starého francouzského receptu? Rouenská kachna připravovaná speciální metodou je lahůdkou, kterou můžete ochutnat už i v ČR.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

K přípravě omáčky se z kachny lisuje krev a tuk.

Článek

Není kachna jako kachna, dalo by se říct. V čem se však liší kachna z běžného supermarketu a rouenská kachna? „Jedná se vlastně o křížence kachny domácí a divoké. Jejich příprava je poněkud odlišná od těch běžných,” prozradil šéfkuchař Jan Kvasnička z pražské restaurace La Gare.

„Kdysi v 19. století se kachny určené k prodeji na trhu cestou nedopatřením udusily. Farmář se však rozhodl maso dále zpracovat. Rozdíl byl v době vyvržení, které proběhlo až za dva dny. To ale masu vůbec neuškodilo, ba naopak,” vysvětluje Kvasnička.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

S málo propečenou drůbeží může mít leckdo problém.

Právě v 19. století vznikl v okolí města Rouen na severu Francie recept na rouenskou kachnu v úpravě Canard à la presse, který se do České republiky dostal až výrazně později. Každá kachna má svoje číslo, příběh a certifikát. Tajemství její přípravy spočívá zejména ve vytvoření silné omáčky.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Jan Kvasnička připravuje skelet kachny k vylisování.

Ta vzniká za pomoci speciálního lisu, do nějž putuje skelet kachny zbavený stehýnek, prsíček a vnitřností. Vylisovaná krev se později přidává do omáčky společně s armagnacem, kachním demi-glace s játry a srdcem, portským vínem, máslem a citrónem.

Obavy stranou

Jestliže se rozhodnete ochutnat rouenskou kachnu v podání šéfkuchaře Kvasničky, čekají na vás rovnou dva chody. Tím prvním jsou filírovaná kachní prsíčka přelitá právě zmíněnou omáčkou. Vzhledem k tomu, že kachna stráví v troubě slabou čtvrthodinku, maso se servíruje jen velmi málo propečené. Druhým chodem je pak již dopečené stehýnko s bramborovým pyré, savojskou kapustou a estragonem.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Prsíčka se servírují s omáčkou a nakládanou šalotkou.

„Občas se s obavami při konzumaci nepropečené drůbeže setkáváme, to však k tomuto receptu patří,” uklidňuje obavy šéfkuchař.

Jen pro zajímavost: kachnu s číslem 380 ochutnal v roce 1890 i princ Eduard VII., pozdější král Spojeného království. Od té doby bylo rouenských kachen připraveno zhruba 1,2 milionu.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Stehna se dopékají a servírují jako druhý chod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám