Hlavní obsah

Chuť Japonska přenesl do Prahy český kuchař

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V restauraci pražského hotelu Mandarin Oriental pravidelně pořádají tematické festivaly věnující se gastronomii z různých koutů světa, a to pod vedením tamních kuchařských mistrů. Tentokrát přišlo na řadu Japonsko, u něhož si ale restaurace personálně vystačila s vlastními zdroji.

Foto: Mandarin Oriental (2x)

Sushi v podání Julia Surmaje.

Článek

Menu pro aktuální sushi festival sestavil Julius Surmaj, který působí přímo v hotelové restauraci Spices. Není to náhodná volba, Surmaj totiž několik let působil v pražské japonské restauraci Katsura, kde mu své zkušenosti předávali Hachiro Tsuda a Takeshi Shima.

Kromě toho ještě absolvoval stáž v brněnské restauraci Koishi pod vedením svérázného japonského sushi mastera Tadayoshiho Ebiny. Erudice k vytvoření vlastního menu tak má víc než dost.

„Sushi připravuji už 13 let, učil jsem se od japonských mistrů. Pokud pracujete s prvotřídní kvalitou ryb, jakou tu máme, tak chodí inspirace sama,“ vysvětlil pro Novinky Surmaj, že s vymýšlením menu neměl velké starosti.

Julius Surmaj

Začíná se tradiční polévkou osuimono, lehkým rybím vývarem. Společně s polévkou miso se jedná o nejznámější a nejčastější japonské polévky.

Osuimono má mnoho variací, dávají se do ní například krevety, krab nebo sušená houba shiitake. V Surmajově verzi této polévky zastupuje plody moře mušle svatého Jakuba doplněná tofu a mrkví.

Dále jsou na výběr tři sushi sety soustředící se především na známou klasiku. Prověřené hosomaki a uramaki rolky doplňuje nigiri s tuňákem, makrelou marinovanou stylem aburi nebo chobotnicí a samozřejmostí je i sashimi, tedy na plátky nakrájené syrové maso ryb nebo dalších mořských plodů.

V rámci nigiri zaujme tamago, což je vaječná omeleta. Jedná se o typický japonský pokrm velmi často používaný i v sushi, čeští konzumenti jím ale jsou občas stále překvapeni.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Dezert s yuzu sorbetem.

Sladkou tečkou je sorbet z citrusu yuzu, jehož chuť by se dala přirovnat ke kombinaci citrónu, mandarinky a grapefruitu. U nás se jedná o takřka neznámé ovoce, v Japonsku se ale používá třeba pro výrobu džemů, ovocného vína, zmíněného sorbetu a dalších kulinářských specialit.

Speciální sushi menu servírovali v restauraci Spices minulý týden od čtvrtka do neděle, tento týden proběhne ve stejných dnech druhá a poslední etapa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám