Hlavní obsah

Bývalý policista si z hospůdky udělal pracovnu, odkud pomáhá lidem

Novinky, nčs

Už v roce 2004 po ničivé vlně tsunami v Indonésii pomáhal krajanům s návratem jako člen policejního sboru na letišti v Londýně. O 16 let později je sice Brit Spike Townsend ve výslužbě, ani to mu však nebrání pomáhat při pandemii koronaviru, jak připomněl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřiapadesátiletý Townsend zřídil v hospodě Five Bells ve vesnici Colne Engaine v hrabství Essex krizové centrum, kde společně s dalšími dobrovolníky řídí pomoc lidem zasažených nemocí Covid-19.

Ačkoliv provoz společně s bývalou zdravotní sestrou, hasičem a řidičem sanitky spustili teprve minulou středu, jejich práce už je vidět. „Pracujeme každý den od deseti od rána do osmi do večera,” říká Townsend, jenž z centra řídí zhruba 70 dalších dobrovolníků, kteří jsou připraveni na pomoc zejména seniorům.

„Zajišťujeme pomoc s nákupy potravin, léků nebo také prostě jen prohodíme pár slov s lidmi, kteří žijí o samotě a jsou v této době trochu rozhození,” vysvětluje Townsend, který se pro návrat „do služby” rozhodl po apelu lorda Johna Stevense, bývalého policejního komisaře, který vyzýval právě policisty ve výslužbě, aby se v rámci možností podíleli na pomoci při pandemii nového koronaviru.

Nejen potraviny

Kromě organizování dodávek potravin a léků dokáží v centru objednat pro potřebné lidi další služby. „O víkendu jsme například pro pár seniorů zařizovali instalatéra,” vyjmenovává rozsah činností policista, který sbor opustil před čtyřmi lety.

V dohledné době by se parta dobrovolníků ráda stala distribučním místem balíků od Národního zdravotnického systému (NHS), což by vedlo ke snížení náročnosti doručovacího procesu

Jiří Mádl organizuje pomoc osamělým seniorům

Kultura

„Lidé se pochopitelně bojí, ale je důležité zůstat s nimi v kontaktu a udržovat pozitivní náladu z pomoci ostatním,” myslí si Townsend, který o vzniku krizového centra jednal se zástupci lokálních komunit, jež byli jednoznačně pro.

Vlna solidarity na Praze 3: Seniorům a zdravotně postiženým rozváží obědy až domů

Domácí

V hospodě Townsend zřídil vyhrazenou telefonní linku, na které jsou s kolegy každý den k dispozici seniorům a dalším ohroženým skupinám lidí. Ačkoliv zatím nepracují nonstop, za necelý týden vyřídili v oblasti se zhruba tisícovkou obyvatel 23 žádostí o pomoc.

Speciální linky vozí v Mladé Boleslavi seniory zdarma

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám