Hlavní obsah

Francouzská společnost využila na výrobu hodinek plast vyplavený z oceánů

Jedna z francouzských společností představila hodinky, na jejichž výrobu využila pouze recyklované materiály. Ciferník je z recyklované oceli a řemínek z plastů, které vyplavilo moře v jihovýchodní Asii a Japonsku. V hodinkách dokonce není ani žádná baterie, poháněny jsou výhradně sluneční energií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hodinky vyrobené z plastového odpadu plujícího v mořiVideo: Reuters

 
Článek

Hodinky, které bojují proti znečištění přírody a životního prostředí, má na starost francouzská společnost Awake.

„Je to o šíření poselství. Hlavní myšlenkou je, že můžeme zabít dvě mouchy jednou ránou. Ve smyslu, že zabraňujeme nadměrné produkci a zároveň z již vytvořeného odpadu tvoříme použitelné věci,“ vysvětlil agentuře Reuters spoluzakladatel společnosti Lilian Thibault.

Francouz tvrdí, že jeho obavy o životní prostředí zesílily během cestování po Asii. Nejenomže společnost na výrobu hodinek využila výhradně recyklované materiály, ale do výroby zahrnula rovněž plasty vyplavené z oceánů.

Ty byly sesbírány na pobřeží Japonska a států jihovýchodní Asie, slisovány do kuliček, a nakonec přeměněny do nylonového vlákna, z něhož byl utkán řemínek.

V hodinkách dokonce není ani žádná baterie, poháněny jsou výhradně sluneční energií. Společnost uvádí, že pouhé tři hodiny na světle stačí ke spolehlivému fungování hodinek po dobu až šesti měsíců.

Tvůrci hodinek umístili svůj projekt na crowdfundingový server Kickstarter, kde dosud vybrali téměř 250 tisíc dolarů (asi 5,5 miliónu korun), což je zhruba osmkrát víc, než byl jejich cíl.

Hodinky vyjdou v přepočtu na necelých osm tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám