Hlavní obsah

V Praze bude řádit fantom skandinávské kuchyně

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zas až tak výjimečné, že se v Praze objeví kuchař z nějaké evropské restaurace ověnčené michelinskou hvězdou. Ovšem jen málokdy tomu tak je v případě kuchařů ze skandinávských zemí, kteří vyznávají tamější koncept, tolik populární v posledních letech. A nyní má do Prahy nakročeno švédský šéfkuchař Bjørn Svensson, který aktuálně působí v Norsku.

Foto: archiv Bjørna Svenssona

Šéfkuchař Bjørn Svensson (vpravo) má namířeno do Prahy.

Článek

Čtyřicetiletý Svensson byl do letošního července šéfkuchařem v restaurantu Fauna, sídlícím v hlavním městě Norska Oslu. V podniku ověnčeném michelinskou hvězdou přišlo pětichodové menu na (Norsko slušných) 2700 korun. Párování pak přišlo na další dva tisíce korun. Není zvykem, že podnik, který prosperuje a získá michelinskou hvězdu, zavře. Ale přesně to letos Svensson udělal.

Foto: archiv Bjørna Svenssona

Bjørn Svensson je jedním ze šéfkuchařů skvěle prezentujících koncept skandinávské kuchyně.

Švédský šéfkuchař provozoval restauraci s partnerem a po dohodě se rozhodli provoz restaurace letos v červenci takřka zničehonic ukončit. Svensson si tak užil volné léto a není tajemstvím, že bude v brzké době rozjíždět s velkými ambicemi podnik v norském městě Stavanger. Nejdříve však předvede své schopnosti v pražské restauraci Hergetova Cihelna, kde budou moci hosté ve středu 26. října ochutnat jeho degustační menu.

Krab i sobí hřbet

Kuchyně to bude vpravdě severská. Servírovat se budou například slávky, mušle sv. Jakuba, královský pečený krab se zelím a křenem či kambala s kompotem z grilovaného pórku. A vzhledem k tomu, že jde o skandinávskou kuchyni, tak znalce asi nepřekvapí ani sobí hřbet s topinamburovými chipsy a tymiánovou šťávou.

Foto: archiv Bjørna Svenssona

I v tom spočívá specifická krása skandinávské kuchyně - často nevíte, co to vlastně na talíři máte...

„Skandinávská kuchyně se stala hitem díky své autentičnosti a důrazu na lokální zdroje. Svennson je ze svého podniku zvyklý servírovat zejména dokonale zpracované ryby, plody moře a zeleninu. Řekl bych ale, že opravdovou specialitou je jeho máslová omáčka z divokého česneku s nakládanými kapary, kterou bude servírovat i nyní v Praze,” uvedl šéfkuchař restaurantu Hergetova Cihelna Vojtěch Václavík.

Reklama

Výběr článků

Načítám