Hlavní obsah

Moskevský podnik oblíbený mezi špehy KGB a kosmonauty znovu otevřel

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to asi zrovna místo, kam byste vzali partnerku na romantický koktejl, ale za návštěvu restaurant Aragvi jistě stojí. Už jen kvůli bohaté historii a mnoha temným příběhům, které jsou s tímto podnikem spojovány.

Foto: Aragvi

Vstup do restaurace nelze přehlédnout.

Článek

Scházela se zde špionážní špička Sovětského svazu a nad vybranými specialitami řešila pracovní záležitosti. Restaurace ležící na ulici Tverskaja otevřela v roce 1938 a její brány se uzavřely v roce 2003. Nyní po 13 letech a velmi nákladné renovaci, která vyšla v přepočtu na 460 miliónů korun, znovu otevírá. A je jasné, že i nyní to bude opět podnik pro ty movitější.

Foto: Aragvi

Interiér restaurace Aragvi

Za otevřením restaurace Aragvi v roce 1938 stál Stalinův velitel bezpečnostních složek NKVD, později přejmenovaných na KGB, Lavrentij Berija. Ten potřeboval podnik, kde by se mohli členové jeho týmu scházet. Restaurace se však stala velmi oblíbenou i mezi veřejností a v 60. letech, již pod Chruščovovou vládou, lákala i nejrůznější herce, bohémy a umělce.

Desetina platu za jídlo

V dobách hlubokého komunismu zde však důležití lidé KGB nabírali nové agenty a zdejší místnosti byly napíchnuté ukrytými mikrofony. „Pro KGB bylo Aragvi vždy oblíbeným místem pro získávání nových členů či pro rozlučky s kolegy, kteří odlétali na misi do zahraničí,” uvedl Michajl Ljubimov, který dlouho velel operacím KGB proti Velké Británii a skandinávským zemím. Dnes je z něj spisovatel.

Foto: Aragvi

Aragvi Restaurant

Restaurant byl jednou provždy zvěčněn v sovětské literatuře a objevil se v mnoha filmech. Realita je však taková, že se do něj mohl jít najíst pouze málokdo vzhledem k obrovským cenám pokrmů. Za možnost stravovat se po boku umělců, kosmonautů, režisérů či šachových šampiónů museli lidé zaplatit něco kolem desetiny průměrného měsíčního platu.

Na kuře se pěly ódy

„V Sovětském svazu stačilo utrousit zmínku o pověstném kuřeti z restaurace Aragvi, které bylo grilované s oříšky a česnekem a rázem vás lidé z vyšší společnosti začali přijímat. A to kuře bylo opravdu velmi chutné,” uvedla 83letá překladatelka v důchodu Nelli Maximová, která se v restauraci v minulém století také stravovala.

Foto: Aragvi

Chačapuri v podání restaurantu Aragvi

Po pádu Sovětského svazu v roce 1991 byla státem vlastněná restaurace zprivatizována a několikrát změnila majitele. Postupně ztrácela svou pověst, až nakonec v roce 2003 skončila úplně. Nyní se však našel investor, který za renovaci restaurantu utratil jmění.

Důvod? „Samozřejmě jsme chtěli zahrát na nostalgickou notu a oživit dávnou éru,” uvedl investor Gor Nakhapetjan, který vyrostl v exsovětské Arménii.

Gruzínské i ruské pokrmy

Nové menu restaurace bude obsahovat klasické gruzínské pokrmy, jako je národní pokrm chinkali (knedlíčky plněné masem a bujónem) či chačapuri - placka pečená se sýrem. Samozřejmě nemůžou chybět klasická ruská jídla, jako je boršč či pomazánka ze sledě z Černého moře. A vůbec - v menu můžete najít mnoho odkazů na doby minulé.

Foto: Aragvi

Jeden z pokrmů servírovaných v moskevské restauraci.

Hlavní chody stojí mezi 900 a 1700 rubly, což je přibližně 320 až 610 korun. To je cena, kterou mnoho západních turistů bez větších obtíží zaplatí. Pro moskevskou střední třídu to je však suma, která je mimo dosah mnohých. Stejně tak, jako tomu bylo dříve...

Reklama

Výběr článků

Načítám