Hlavní obsah

Chuť předrevoluční Francie je na prodej. Nevyjde však lacino

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste už mnohokrát přemýšleli, jak asi chutnala slivovice za doby našich praotců či pivo za první republiky? A jak asi mohl chutnat koňak ve Francii za doby Marie Antoinetty? Ač je to kuriózní, tak právě tuto otázku může zodpovědět ten, kdo vyhraje unikátní pondělní dražbu.

Foto: Artcurial

Koňak z roku 1788 jde do dražby.

Článek

Už toto pondělí uspořádá jedna z nejstarších a nejznámějších pařížských restaurací unikátní dražbu, na které půjde do světa kolem 100 vzácných lahví nejrůznějších destilátů a likérů. A řeč je i o třech lahvích koňaku Grande Fine Clos du Griffier z roku 1788, tedy ještě z roku, který předcházel francouzské revoluci. Odhadovaná cena jedné takové lahve činí 20 až 25 tisíc euro.

„Jde o výrazně světlejší koňak, než byste si asi představovali. Otevření této lahve je něco jako obrácení směru plynutí času,” uvedl sommelier David Ridgway.

Dražba, kterou hostí pařížská aukční společnost Artcurial, je třetí ve 434leté historii restaurace a očekává se, že bude mít velký úspěch. V roce 2009 se tato lahev vydražila za 25 000 euro. Šest dalších se pak vydražilo v roce 2012 za 17 825 liber za kus v roce 2012 v Londýně. Cena je tak přibližně podobná.

Lahve ještě zbydou

Restaurace věří, že dražba vynese něco mezi 300 000 a 450 000 eury, protože chystá velkou rekonstrukci a chce ji financovat částečně i z těchto peněz. Uvolňuje tak i část prostoru ve svém sklepě, který čítá 27 místností a obsahuje přibližně 350 000 nejrůznějších lahví.

Pokud zatím ještě nejste milionáři či vaši životní výhru v loterii teprve plánujete, nemusíte truchlit. Pařížská restaurace bude mít i po této aukci ve svém sklepě ještě 15 lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám