Hlavní obsah

Z poctivého muže zločincem snadno a... pomalu

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno březnové úterý začalo pro Američana Jamese Meyerse (37) jako každé jiné. Už se smířil s tím, že mu budík zazvoní o půl páté ráno. Jenže pak se z ničeho nic stal z mladého muže zločinec, kterého policisté odvedli na stanici. Důvod, proč se tak stalo, je přinejmenším kuriózní.

Foto: Profimedia.cz

Nevrácená videokazeta přivedla muže do problémů.

Článek

Meyers u sebe měl desetiletou dceru, která po rozvodu žije střídavě dva týdny u otce a dva u matky. Američan bydlí ve městě Concord ve státě Severní Karolína, přes den pracuje u cateringové firmy v nedalekém Charlotte a po večerech si občas přivydělává jako dýdžej. Onoho rána vyrazil s dcerou na dálnici 29 směrem do Charlotte, aby ji odvezl do školy.

Pak následoval výjev známý z mnoha amerických filmů: zahlédl za sebou blikající světla policejního vozu, který ho přiměl zastavit. „Řidičský průkaz a doklady od vozu, prosím. Nesvítí vám brzdová světla,“ upozornil ho dopravní policista, jenž vzápětí zmizel na nezvykle dlouho dobu – na plných dvacet minut – ve svém služebním autě.

Zločin a trest

„Vystupte si, prosím,“ vyzval pak Meyerse muž zákona. Pak mu hodně rozpačitě vysvětlil, že ho to sice moc mrzí, ale že ho našel v policejní databázi, protože v roce 2002 nevrátil do videopůjčovny J Video kazetu s filmem z roku 2001 Freddyho úlet, takže ho musí předvést na stanici.

Meyers si vůbec nevybavoval, že by si kazetu půjčil a přehrál. Jeho „zločin“ se mezitím stal trestněprávním činem jako krádež cizího vlastnictví v hodnotě 200 dolarů, takže soud vydal příkaz k zadržení. Policisté dovolili zkoprnělému a zoufalému Meyersovi odvézt dceru do školy. Pak skončil na stanici, kde mu nasadili pouta.

Muž mohl zavolat svému advokátovi Adamu Seiferovi, jenž ho ujistil, že má počítat s pokutou ve výši několika set dolarů. Své rozpoložení vylíčil Meyers na videu na sociální síti. „Během posledních šesti let mě heroin připravil o šest přátel. Už nežijí,“ upozorňuje a soustředěně žvýká žvýkačku. „Avšak naše policie nezatkla jediného dealera heroinu. Místo toho honí lidi kvůli videokazetě.”

Režisér to zaplatí

Následovaly rozhovory pro média. Ozvali se aktivisté i právnické kanceláře ochotné pustit se do křížku s paragrafy a zákony. Nemlčel ani Tom Green, režisér komedie o Freddym, který právě křižoval Austrálii na propagačním turné ke svému nejnovějšímu snímku, a nabídl Meyersovi pomoc. „Je to 200 babek, samozřejmě že je za něj zaplatím – už z principu,“ řekl listu The New York Daily News.

Na sklonku května má jít případ před soud. Seifer věří, že jeho mandant vyvázne bez trestu. Neví totiž, komu by měl případnou pokutu zaplatit. Videopůjčovna J Video už totiž dávno zanikla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám