Hlavní obsah

Návrhář Vladimír Staněk: Rád si čas od času zazlobím

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhář Vladimír Staněk pracuje nejen pro známou oděvní společnost Pietro Filipi, ale také pod svou vlastní značkou STINAK mimo jiné nabízí šperky, krajkové košile, pánské transparentní spodní prádlo nebo „hashtagové“ svetry. Svou pánskou kolekci představuje na přehlídce českého designu Czech Design Week, která se v těchto dnech koná v Praze.

Foto: stinak.com

Vladimír Staněk

Článek

Co jste si pro festival připravil?

Vystavuji kolekci pánských tašek a doplňků včetně stříbrných šperků. Také je zde k vidění kolekce pěti batůžků, které vznikly ve spolupráci se značkou Kia. O ně se během přehlídky také soutěží.

Jak byste definoval svou vlastní značku STINAK?

Snažím se v ní zhmotnit svou ideu a vizi pánské mody. Díky svému působení v Pietro Filipi jsem se naučil veškerým principům pánského šatníku a ve své značce se je snažím jistým způsobem bořit a přetvářet. Možná i právě proto se mi podařilo proniknout do zahraničí a oslovit širší veřejnost než jen tu českou. A jsem za to nesmírně rád.

V zahraničí je naprosto přirozené, že se o sebe jak žena, tak muž adekvátně starají.

Co jste se v jednom z našich největších módních domů naučil?

Systematičnosti, řemeslu, komunikaci a celkově jsem dospěl.

Jaký kus oděvu považujete za svůj dosavadní vrchol?

Doufám, že můj vrchol na mě ještě čeká, ale jsem hrdý na své krajkové košile, které tak trochu obletěly svět, stejně tak na transparentní spodní prádlo nebo hashtagové svetry. Vše bylo tak nějak správně načasované a v ten daný moment to bylo opravdu jedinečné.

Jaký je současný trend v pánské módě?

Jednoduchost vytříbenost a nenápadný sofistikovaný design s důrazem na siluetu.

Jak vnímáte předsudky vůči mužům, kteří dbají o svůj styl?

To je bohužel trend, který převládá snad pouze tady u nás v republice. V zahraničí je naprosto přirozené, že se o sebe jak žena, tak muž adekvátně starají. Podle mého názoru to ukazuje na to, jak si sám sebe člověk váží.

Foto: stinak.com

Z kolekce 2016

Co by žádnému muži dbajícímu o svůj zevnějšek nemělo v šatníku chybět?

Bílá košile, modrý, šedý a černý oblek, kvalitní boty, hodinky a taška.

Hodnotíte současnou úroveň českého návrhářství kladně?

Ano, musím říct, že je tady opravdu hodně talentovaných lidí. Proto je škoda, že zde nejsou nákupčí a lokální multibrandy, které by tyto lidi podporovali. Módní byznys je u nás v začátcích a to je škoda.

Jsou muži náročnější zákazníci?

To asi nejde takto říct, ale je pravda, že například vypracování dámského a pánského saka je rozdílné. A ano, pánové mají rádi stálé hodnoty, proto si potrpí na kvalitnější věci, ale je to velmi obecné zhodnocení. V pánské módě musíte respektovat spoustu důležitých pravidel a pohybujete se mezi vytyčenými mantinely. Proto si já čas od času zazlobím a jdu mimo ně a vždy se setkám s údivem či rozpačitými reakcemi, protože to veřejnost ještě neumí do jisté míry zpracovat.

Co chystáte nového?

Má další kolekce už je navržená a teď jen čeká na realizaci. Více zatím neprozradím. Nicméně, co prozradit můžu, je, že jsem s dlouholetým kamarádem založil novou značku pro muže, takže se opravdu máte na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám