Hlavní obsah

V nevelké Kodani září už 17 michelinských hvězd

Novinky, jky

Na to, že je v celé Evropě jen 446 restaurací, které se honosí nejméně jednou michelinskou hvězdou, je Kodaň až pozoruhodně úspěšná. Patnáct místních restaurací disponuje celkem 17 hvězdičkami. Ano, v porovnání s Paříží, kde se nachází hned deset z 15 tříhvězdičkových restaurací v Evropě, to není nic, ale dánská metropole se i tak jistojistě stává útočištěm severské gastronomie.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Noma je jednou z ikon severské kuchyně.

Článek

Ač má Kodaň polovinu obyvatel co česká metropole, v hodnocení restaurací průvodcem Michelin je na tom lépe. O parník. Dvě pražské michelinské restaurace proti 15 kodaňským hovoří docela jasně. Kodaň je co do gastronomické úrovně úplně jinde než Praha. A pokud vrcholem vašich gastrosnů není svíčková se šesti, stojí za to se zamyslet proč.

Manifest nordické kuchyně

„Úspěch kodaňských restaurací není věcí náhody, ale soustředěného úsilí tamních kulinárních elit. Dánové dali hlavy dohromady a v roce 2004 přišli s manifestem nové nordické kuchyně, který jim pomohl definovat jejich kulinární identitu a nastartoval rozkvět tamní kuchyně. To je na úspěchu Kodaně klíčové — gastronomičtí turisté tam nejezdí za různými variacemi světových kuchyní, ale za originální severskou gastronomií, která je stará ani ne deset let,” řekl Novinkám Martin Kuciel z portálu Scuk.cz.

Foto: Profimedia.cz

Restaurant Noma servíruje výjimečná jídla ze soudku severské kuchyně.

„Změny se přitom netýkají jen luxusní gastronomie, ale osvěta je zaměřena třeba i na kvalitní kváskový chléb nebo moderní výživová doporučení, která berou v potaz nejen výživové parametry, ale i místní chutě a lokální suroviny. V tomhle můžou být Dánové inspirací třeba i pro Česko, které svou identitu v konkurenci velkých kuchyní teprve hledá,"  míní Kuciel, známý v českých kulinárních kruzích také jako pan Cuketka.

Marně čekají na třetí hvězdičku

Ač by se mohlo zdát, že michelinský průvodce Kodani pomáhá v prezentaci její přeměny, našli by se možná i majitelé tamních restaurací, kteří s novou edicí průvodce zrovna spokojení nejsou. Nic není platné vyhlášené restauraci Noma, že byla v prestižním britském časopise Restaurant dvakrát vyhlášena nejlepší, třetí hvězdičku si ani letos neodnesla. Třetí punc kvality si nepřipsala ani restaurace Geranium, jejíž šéfkuchař Rasmus Kofoed v roce 2011 vyhrál zlatou medaili na soutěži Bocuse d’Or.

Vyjma dvouhvězdičkových restaurací Noma a Geranium pak po jedné hvězdičce mají restauranty Den Røde Cottage, Relæ, Kadeau, Clou, Grønbech & Churchill, Studio at The Standard, Søllerød Kro, Kokkeriet, Era Ora, formel B, Kiin Kiin, a|o|c a Marchal.

Foto: Mikkeler

Pivní bary Mikkeler jsou v Kodani nesmírně oblíbené.

A kam se v Kodani vydat, pokud vás nelákají luxusní a drahé michelinské restaurace? Pan Cuketka doporučuje obrátit pozornost směrem k vyhlášeným pivním barům Mikkeler. A pokud budete mít po pivním večeru náročné ráno, zkuste pro nastartování dne nějakou z kaváren The Coffee Collective.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám