Hlavní obsah

Zeman si přes mluvčího dobíral Dienstbiera. Je to ubohá podpásovka, reagoval ministr

Právo, Novinky, jas, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman soudí, že výsledek ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu negativně ovlivnil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který odmítl kandidovat. V pondělí názory prezidenta tlumočil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Podle Dienstbiera jde o „ubohou podpásovku”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zemana na výsledcích voleb zaujal úspěch TOP 09, který přičítá tomu, že vedle lídra-odborníka, kterým byl ekonom Luděk Niedermayer, byla na kandidátce i „líbivá tvář“ v osobě Jiřího Pospíšila.

„Kdyby takový tandem měla i ČSSD, kdyby Jana Kellera doplnil kandidát, který dbá spíše na vzhled, získala by více mandátů,” uvedl Ovčáček

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jana Kellera měl na kandidátce pro Evropské volby doplnit Jiří Dienstbier,“ dodal s tím, že vedení strany byl doporučen a šanci odmítl. „Podle názoru pana prezidenta tímto krokem utekl z boje a ve výsledku ČSSD poškodil,” shrnul mluvčí Zemanův pohled.

Nesmysl, zní z ČSSD

Dienstbier na Zemanova slova ostře zareagoval, to prezident se podle něj snaží poškodit jeho. „Je to ubohá podpásovka. Prezident se opět snaží plést do poměrů v ČSSD, což mu vůbec nepřísluší,“ řekl Právu Dienstbier.

Ten podle svých slov nekandidoval do europarlamentu právě proto, aby „neutekl z boje“. „Bylo by velmi pohodlné odejít do Bruselu na pět let, ale já chci měnit poměry v České republice. Je zřejmé, že prezident chtěl poškodit mou pozici v ČSSD,“ uvedl ministr pro lidská práva.

Dienstbiera se před Zemanem zastal i premiér Bohuslav Sobotka. „Eurovolby jsou uzavřená záležitost, podobné spekulace nemají žádný smysl. Získali jsme stejně mandátů jako ANO a TOP 09. ČSSD se plně soustředí na podzimní senátní a komunální volby, které chci vyhrát tak, jako je soc. dem. vyhrála v roce 2010,“ napsal Právu premiér. Připomněl, že v senátních volbách za ČSSD kandiduje na Kladensku právě Dienstbier.

„O nějakém utíkání z boje tedy nemůže být řeč. Naopak, Dienstbier do boje v barvách ČSSD jde. A věřím, že získá podporu voličů,“ napsal Sobotka.

Dienstbier byl Zemanovým protikandidátem v prezidentské volbě a vztahy obou politiků jsou dlouhodobě napjaté. Dienstbier opakovaně uvedl, že Zeman poškozuje ČSSD a před druhým kolem prezidentských voleb jej odmítl podpořit proti Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám