Hlavní obsah

Vary uvedou seriál o českém rapu i erotické drama

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Do programu letošního 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech přibyly další dva filmové snímky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident festivalu Jiří Bartoška.

Článek

Jde o český seriálový dokument Rapstory režiséra Šimona Šafránka, který mapuje historii tuzemského rapu. Druhým bude francouzsko-nizozemské erotické drama Benedetta známého nizozemského režiséra Paula Verhoevena.

MFF zahajuje v pátek 20. srpna světovou premiérou filmu Zátopek ve velkém sále hotelu Thermal. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery karlovarského MFF.

Nový projekt o české rapové scéně Rapstory, který čítá v součtu deset dílů, přičemž každý má deset minut, se bude promítat ve čtvrtek 26. srpna v 19 hodin v kongresovém sále Thermalu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary představí přes stovku filmů

MFF KV

„Uvedeme pět z těchto epizod, dosud potvrdilo účast šest protagonistů tohoto seriálu, slavní rapeři Vladimír 518, Yzomandias, Orion nebo Indi. Ti budou na projekci i na diskusi,“ prozradil umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Program bude poté pokračovat koncertem skupiny PSH v Poštovním dvoře. „Čekáme, že o to bude opravdu velký zájem,“ dodal umělecký ředitel.

Historické drama Benedetta, které mělo letos premiéru na festivalu v Cannes, uvede festival v pátek 27. srpna. V hlavních rolích se představí Virginie Efirová nebo Lambert Wilson.

Vary: Do festivalových kin jen s covid-safe pásky a v respirátorech

MFF KV

„Tento film bude posléze k vidění i v českých kinech,“ prozradil Och. Provokativní režisér Verhoeven je autorem snímků například Základní instinkt nebo Showgirls.

Umělecký ředitel na dotaz Práva rovněž upozornil na snímek Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem. „Je to dokument především o frontmanovi slavné irské punkové kapely The Pogues Shaneovi MacGowanovi, který je legenda, pankáč, ale i básník, spisovatel a autor nezapomenutelných songů,“ řekl Och.

„Film je cenný myslím nejenom pro milovníky punku a této kapely, ale popisuje jednu z nejzajímavějších osobností hudební scény v tomto století,“ uvedl Och s tím, že film představí Johny Depp, který je nejenom kamarád Shanea MacGowana, ale také koproducent snímku a jeho protagonista.

Na karlovarský festival přijede Johnny Depp

MFF KV

Méně snímků

Na letošním festivalu se představí 127 celovečerních a dokumentárních filmů. Podle organizátorů je to přibližně o pětadvacet filmů méně než obvykle. Důvodem snížení počtu snímků je nejistota pořadatelů ohledně ochranných opatření proti novému typu koronaviru. Ještě před několika týdny totiž nebylo jasné, zda bude možné využívat celou kapacitu sálu či ne. S mírným snížením počtu filmů byl tak současně navýšen počet projekčních repríz, aby snímky vidělo co nejvíce diváků.

„Myslíme si, že redukci dvaceti pěti filmů běžný divák nepozná a ocení fakt, že bude moci určitý titul zhlédnout až pětkrát,“ konstatoval Och, podle kterého počet premiér zůstal stejný a hlavní soutěž má tradičně dvanáct filmových titulů.

„Ubírali jsme tak, aby to bylo co nejméně citelné,“ dodal umělecký ředitel a připomněl, že nakonec současná situace dovolí využívat všech sedaček v kinosálech.

Karlovarský festival zakončí Jude Law a jeho Klícka

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám