Hlavní obsah

Na karlovarský festival přijede Johnny Depp

• Aktualizováno

Jedním z nejvýznačnějších hostů 55. ročníku MFF KV bude Johnny Depp, oznámili organizátoři akce v úterý. Vedle hollywoodské megahvězdy dorazí další výjimečné osobnosti, mimo jiné britský herec Michael Caine.

Rozhovor s Jiřím BartoškouVideo: Novinky

 
Článek

„Johnny Depp bude na festivalu v jeho druhé půlce,” upřesnili s tím, že na potvrzení jeho účasti čekali až do posledních chvil.

Osmapadesátiletý americký herec nepřevezme na festivalu žádnou z běžně udílených cen. Uvede zde ovšem filmy, v nichž hraje a které se budou ve Varech promítat.

MFF Karlovy Vary začne 20. srpna, chystá novou internetovou platformu

MFF KV

Festival vybral dva jím produkované snímky: dokument Hrnec

zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem (2020) a drama Minamata (2020), v němž navíc ztvárnil hlavní roli.

„Jsme nesmírně poctěni, že festival navštíví ikona současného filmu,” řekl prezident festivalu Jiří Bartoška a dodal: „Johnnyho Deppa obdivujeme dlouhodobě, bude nám proto ctí jej přivítat v Karlových Varech.“

Již před úterní tiskovou konferencí se vědělo, že MFF KV přivítají jinou hvězdu Ethana Hawkea.

Do Varů dorazí herec Ethan Hawke

MFF KV

Ocenění pro Michaela Cainea

Hostem 55. ročníku MFF Karlovy Vary bude také britský herec, držitel dvou Oscarů, Evropské filmové ceny a více než čtyřiceti dalších ocenění, Sir Michael Caine.

Foto: ČTK/AP

Michael Caine s cenou pro nejlepšího herce

V rámci slavnostního zahájení letošního ročníku karlovarského festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Diváckou cenu Práva ovládlo ve Varech Mládí

MFF KV

Během šesti desítek let trvající herecké kariéry vytvořil Michael Caine více než stovku rolí napříč filmovými a televizními žánry.

 Na Jízdu ve čtvrtek

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, jíž karlovarský festival každoročně oceňuje domácí filmové tvůrce, pak převezme na slavnostním zakončení 55. ročníku MFF KV režisér, držitel Oscara Jan Svěrák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Svěrák

Ve čtvrtek 26. 8. v 16 hodin také osobně uvede na slavnostním představení v Městském divadle Karlovy Vary snímek Jízda, který získal na 30. ročníku MFF Karlovy Vary v roce 1995 Křišťálový glóbus pro nejlepší film.

„Honza si film vybral sám,” upřesnil prezident festivalu Jiří Bartoška.

Porota ve čtyřech

Předsedkyní hlavní festivalové poroty bude na 55. ročníku MFF KV pak Dánka Eva Mulvad. Do mezinárodního povědomí vstoupila v roce 2006 snímkem Enemies of Happiness, za který získala ocenění Silver Wolf na dokumentárním festivalu IDFA a jednu z hlavních cen na festivalu Sundance.

Hlavní porota bude mít v covidových časech pouze čtyři členy.

Vary: Do festivalových kin jen s covid-safe pásky a v respirátorech

MFF KV

Konec s Klíckou

Festival zakončí snímek Klícka (2020) s Judem Lawem v hlavní roli, který těsně po festivalu půjde do českých kin pod hlavičkou KVIFF Distribution.

Johnny Depp

  • americký herec, producent a hudebník
  • třikrát nominovaný na Oscara, držitel Zlatého glóbu, Ceny Screen Actors Guild pro nejlepšího herce, ale i čtrnácti vítězství v People’s Choice Award udílené filmovými fanoušky a nespočtu dalších cen. 
  • Na velkém plátně debutoval v hororu Noční můra v Elm Street (1984). Následovaly další divácké hity. Namátkou: Co žere Gilberta Grapea (1993), Arizona Dream (1993), Mrtvý muž (1995), Krycí jméno Donnie Brasco (1997) nebo Strach a hnus v Las Vegas (1998).
  • Proslavila ho i spolupráce s režisérem Timem Burtonem, který ho obsadil do Střihorukého Edwarda (1990) či Ospalé díry (1999).
  • Legendou je díky Pirátům z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003), Hledání Země Nezemě a Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007).
  • V  roce 2011 produkoval snímek Hugo a jeho velký objev (2011) režírovaný Martinem Scorsesem, ten získal 11 oscarových nominací. Poté produkoval snímky Temné stíny (2012), Mortdecai: Grandiózní případ (2015) a Minamata (2020), ztvárnil v nich i hlavní role.

Zdroj KVIFF

55. ročník MFF KV se uskuteční netradičně od 20. do 28. srpna. „Termín festivalu jsme na srpen přesouvali záměrně. Doufali jsme, že přibude očkovaných lidí a že budeme mít možnost plně obsadit karlovarské filmové sály,“ řekl k tomu výkonný ředitel akce Kryštof Mucha.

Reklama

Výběr článků

Načítám