Hlavní obsah

KVIFF: Vezměte si lístek, vyberte nejlepší film

Je sice malý, nenápadný, ovšem v součtu s dalšími má velkou sílu. Řeč je o modrém lístku, který diváci dostávají před vstupem do sálu. Je na něm stupnice, na níž po odchodu mohou podle své spokojenosti zatrhnout známku od 1 do 4. Ten nejoblíbenější si z 55. ročníku MFF KV odveze prestižní Diváckou cenu deníku Právo.

Foto: Novinky

Diváci mohou jednotlivé snímky ohodnotit známkami a rozhodnou tak o divácké ceně deníku Právo.

Článek

Ohodnotit film je jednoduché. Platí podobný systém jako ve škole.: 1 – výborný, 2 – dobrý, 3 – průměrný, 4 – slabý. Hlasující v místě známky lístek jednoduše natrhne. Následně ho odevzdá hosteskám, které u sálů stávají, případně ho vhodí do hlasovací schránky. Odtud pak v noci všechny hlasy putují do hotelu Thermal, kde se denně sčítají.

Divácká cena Práva bude letos jen pro nové filmy

MFF KV

Divácká cena Práva patří mezi nejsledovanější ocenění v rámci festivalu. A to především proto, že dává jasný signál distributorům, co by následně mohlo uspět v kinech. Do výběru jsou na festivalu automaticky zařazené všechny filmy s výjimkou těch krátkých, která se tu promítají a vznikly v letech 2020 či 2021.

Začíná se v pátek

První hlasovací lístky mohou lidé odevzdat hned v úvodní den akce, tedy 20. srpna. Ty poslední pak v noci 27. srpna. Výsledky budou vyhlášeny o den později, v rámci závěrečného slavnostního ceremoniálu.

O tom, jak vše dopadne, každoročně rozhodují desítky tisíc lístků. Výsledky bývají často velmi překvapivé. Nezřídka o nejlepším diváckém snímku rozhodne až poslední den, kdy se hlasy započítávají. Leckdy o konečném pořadí rozhodují doslova setiny.

Hlasování také obvykle odráží složení takzvaného festivalového publika.

Návštěvníci MFF KV doslova milují dokumenty, zejména ty české. O čemž svědčí jejich umístění na předních místech. Například na posledním ročníku, 54., vyhrál Diváckou cenu Práva snímek Jiří Suchý – lehce s životem se prát o legendě našeho divadla. Natočila jej a ve Varech uvedla Olga Sommerová.

České je hezké

„Suchého dílo je tak obsáhlé, že pro životopisný portrét jeho osobnosti bylo třeba zvolit přísný a subjektivní výběr jeho tvorby. Mým cílem bylo vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chtěla jsem ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu,“ shrnula obsah dokumentu sama filmařka.

MFF KV: Diváckou cenu Práva ovládli Češi. Formana a Mádla porazil Suchý

MFF KV

Ostatně právě ona bodovala u „laických“ porotců na festivalu již v roce 2014. Tehdy ocenili její film Magický hlas rebelky, o další československé hvězdě, tentokrát ženě, zpěvačce Martě Kubišové.

Hlasování v roce 2019 ukázalo navíc ještě jedno osvědčené festivalové pravidlo: čeští diváci českým filmům skutečně fandí. V první trojici byly hned tři. Stříbrnou příčku obsadil dokument Forman vs. Forman, režisérů Jakuba Hejna a Heleny Třeštíkové a třetí byl film hraný: Na střeše režiséra Jiřího Mádla.

Žebříček na Novinkách.cz

A jak to dopadne letos? To bude jasné za týden. Ovlivnit to můžete ale i vy. Stačí na MFF KV dorazit, zajít si do kina a natrhnout nenápadný modrý lístek. Při odevzdání může být klidně pomuchlaný, špinavý, jen ať je správně natržený v místě známky! Teprve poté se váš hlas skutečně započítá jako platný.

O tom, jak si váš favorit vede, se můžete přesvědčit i průběžně. Stačí si rozkliknout speciální rubriku na Novinkách.cz. Najdete ji v sekci kultura.

Nejčtenější zpravodajský web u nás je totiž hrdým mediálním partnerem MFF KV a přináší z něj rozsáhlé zpravodajství. K tomu patří rovněž informace o průběžných výsledcích Divácké ceny Práva. Žebříček toho, co se líbí, vychází vždy v podvečer.

Výsledky Divácké ceny Práva
RokSnímekRežie
2019Jiří Suchý – lehce s životem se prátOlga Sommerová
2018Rain ManBarry Lavinson
2017Wind RiverTaylor Sheridan
2016Tohle je náš světMatt Ross
2015MládíPaolo Sorrentino
2014Magický hlas rebelkyOlga Sommerová
2013RevivalAlice Nellis
2012Hasta la vista!Geoffrey Enthoven
2011Nickyho rodinaMatěj Mináč
2010VeterániNikolaj Steen
2009Na velikosti záležíErez Tadmor, Sharon Maymon

Reklama

Výběr článků

Načítám