Hlavní obsah

Festivalový řezník připravuje maso pro filmové hvězdy už třicet let

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba třicátým rokem připravuje Petr Stoček maso, drůbež a ryby pro filmové hvězdy přijíždějící představovat své nejnovější snímky na Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech. Posledních dvanáct let zpracovává vepřové, hovězí, ale i kuřecí maso v kuchyni Thermalu, který je srdcem i letošního, 55. ročníku.

Řezník Petr StočekVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

V době festivalu má vždy tolik práce, že nemá na hvězdy ani na návštěvu kinosálu únavou ani pomyšlení.

Karlovarák Stoček je nejenom řezníkem, ale současně zástupcem šéfkuchaře. Jím zpracované a upravené maso tak nekončí pouze na talířích celebrit, ale také filmových diváků a kolegů ze zázemí hotelu.

Foto: Petr Voleman, Právo

Řezník Petr Stoček z Thermalu zažil v kuchyni již kolem třiceti filmových festivalů.

„Bývalo za starého režimu povinností, že z každého lázeňského domu a sanatoria státních lázní musel po dobu festivalu jeden kuchař nastoupit do Thermalu, aby to tady zvládali, takže jsem sice posledních dvanáct let v Thermalu, ale prakticky jsem tu maso připravoval i dávno předtím,“ vzpomínal s tím, že s malými přestávkami pracoval v nejrůznějších gastro provozech lázeňských domů nebo restaurací a jídelen hned po absolvování školy.

 Bohdalová a De Niro

Festivalovou atmosféru z pohledu kuchyně zažívá tudíž desítky let. Ta je ale trochu jiná než z pohledu běžných návštěvníků.

„Na žádné filmové hvězdy není čas,“ prozradil řezník, který za půl roku oslaví šedesáté narozeniny. „Já s nimi v provozu vlastně vůbec nepřijdu do styku. Dostaneme zadání, my podle toho připravíme maso, kolegové jej zpracují a do styku s filmovými hvězdami se tak dostanou spíše servírky než my, lidé z provozu,“ konstatoval.

Foto: Petr Voleman, Právo

Řezník Petr Stoček z Thermalu zažil v kuchyni již kolem třiceti filmových festivalů.

„Několik filmových hvězd jsem potkal ale v ulicích města, je to už dávno. Byla to paní Růžičková, paní Bohdalová, paní Veškrnová a také pan Palúch, slovenský herec, který ztvárnil prince Bajaju. A samozřejmě pan Bartoška,“ hledal v paměti. Z těch zahraničních si pak vzpomenul na Roberta De Nira.

Osobně má nejraději vepřové. „A když vepřové, tak tím nejlepším jsou jitrnice,“ prozradil, zatímco velmi zručně během chvilky vykostil kuře a vytvořil z něj kořeněnou, takřka třicet centimetrů dlouhou roládu o průměru pět centimetrů. „Při festivalu zpracovávám denně zhruba sedmdesát kilo nejrůznějšího masa. Za celý festival je to tedy kolem tuny masa, které se jen v Thermalu zkonzumuje,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám