Hlavní obsah

Trailer: Výstřední retrodetektivka Líná zátoka míří do Varů

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský tvůrce Bruno Dumont slavil před dvěma lety celosvětový úspěch se svou minisérií Malej Quinquin, kterou rozesmál i karlovarské publikum. Nyní na festival míří s Línou zátokou, komedií a retrodektivkou, odehrávající se na začátku minulého století v severní Francii.

Trailer k filmu Líná zátoka

 
Článek

V hlavních rolích snímku, který britský deník Guardian označil za úžasně podivný a neuvěřitelně vtipný, excelují Fabrice Luchini a Juliette Binoche. Při hledání námětu pro svůj nový film nešel Dumont daleko.

Inspirace doma

„Příběh jsem zasadil na Opálové pobřeží – do oblasti, kterou dobře znám a kde žiji. Narazil jsem na pár starých pohlednic a nejvíce mě zaujaly ty s převozníky na řece Slack, místními obyvateli, kteří začátkem 20. století převáželi zbohatlíky z jedné strany řeky na druhou. To byl začátek Líné zátoky. Brufortovi na jedné straně, Van Peteghemovi na druhé, milostný příběh a záhadná zmizení. Když jsem začal pracovat na scénáři, zaplňoval jsem mezery mezi těmito pohlednicemi,“ ohlíží se.

Líná zátoka je inspirována tvorbou francouzského komika a průkopníka éry němého filmu Maxe Lindera a také prací Laurela a Hardyho. Snímek tak často dostává burleskní a groteskní rozměr a balancuje na hranici absurdity. Tomu odpovídala i Dumontova práce s herci.

„Snažil jsem se herce vyvést z míry, aby odhalili něco ze sebe. Jsou to akrobati. Fascinovalo mě, jak vytvářejí excentrické postavy a přitom čelí svým strachům,“ říká.

Po festivalu do kin

Snímek vstupuje do kin 11. července v rámci akce Vary ve vašem kině. Ta je organizována distribučním labelem KVIFF Distribution, ve kterém se spojují aktivity MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Jejím cílem je bezprostředně po skončení akce uvést do kin tři výrazné zástupce z programu festivalu a divákům po celé republice tak umožnit, aby mohli zažít kousek festivalové atmosféry.

Kromě snímku Líná zátoka bude uveden i pozitivně laděný americký snímek Tohle je náš svět a ceněný brazilský film režiséra Gabriela Mascara Neonový býk. Těšit se na ně mohou diváci v Praze, Brně, Ostravě a Olomouci a v dalších městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám