Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Vzpomínka na 11. září 2001 i rozhovor o současných podobách islamismu

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 16. září 2021

Článek

● Vzpomínkový esej Jiřího Peheho o teroristických útocích z 11. září 2001; jak vypadal „slunečný den, co otočil dějinami“, jak tento zásah do západní psýché předznamenal proměnu globalizovaného světa a proč je dobře, že Spojené státy končí s „vývozem demokracie“?

● Rozhovor s politologem Markem Čejkou o současných podobách islamismu, o vývoji afghánského Tálibánu, palestinského Hamásu či libanonského Hizballáhu a také o tom, že je těžké odhadnout, kam se bude islamismus vyvíjet dál, když nemizí problémy, na něž islamisté reagují

Foto: Profimedia.cz

New York, 11. září 2001

● Třetí díl seriálu Jana M. Hellera o současné próze nazvaný Čekání na velký román, tentokrát o tuzemském „literárním mainstreamu“; v čem je tento pojem problematický, proč není nutné volit mezi „postmoderním artificialismem“ a „pádem do kýče“ a v čem se můžeme poučit u současných maďarských spisovatelů?

● Sloupek Jakuba Šofara o relativnosti čísel a o tom, že 27 korun může být reálnější a tíživější částka než 23 miliard

● Krátkou glosu o knize vzpomínek hudebního publicisty Jiřího Černého Napřeskáčku 1, vycházející z jeho rozhlasového pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře

● Pozvánku na sobotní „setkání malých nakladatelů a čtenářů pod širým nebem“ Knihex

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám