Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jiří Přibáň o českých představách prezidentství a nekrolog básníka Karla Šiktance

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 6. ledna 2022

Článek

● Esej právního filosofa Jiřího Přibáně o našich představách prezidentství; proč v Česku od prezidenta očekáváme, že nebude politikem, ale spíš vychovatelem schopným překlenout všechny rozdílnosti vyššími ideály, a proč je Miloš Zeman na rozdíl od Václava Havla skutečným „politikem autenticity“?

● Ohlédnutí Aleny Zemančíkové za nedávno zesnulým básníkem Karlem Šiktancem; jak se s věkem proměňuje čtení jeho slavné sbírky Český orloj, jak milovat i hroznou zemi a proč se nemusíme bát označení „velký básník“?

Foto: Petr Horník, Právo

Básník Karel Šiktanc (1928–2021)

● Rozhovor s francouzským dramatikem Florianem Zellerem nad jeho filmovým debutem Otec, za nějž získal Oscara a nově i Evropskou filmovou cenu; jak zachytit vnitřní svět starého muže stiženého demencí, jaké to je, když se člověk stane rodičem vlastního rodiče a jaká byla spolupráce s Anthonym Hopkinsem?

● Sloupek Michala Šandy o nové knize Daniela Hradeckého Silážní jámy; jak se „nepokorný fanfarónský divous“ Hradecký stal oceňovaným spisovatelem a co by se stalo, kdyby Charles Bukowski začal zčistajasna psát jako John Updike?

● Krátké glosy o nových knihách; jsou to básnické sbírky Miroslava Stuchlého Potkat jelena a Jana Vozky Ještě se musíme naučit milovat ticho a tmu, román Jordyho Rosenberga Zpověď lišáka, kniha rozhovorů o posledních věcech Pro smrt uděláno a publikace pro děti Skutečný život hospodářských zvířat od Leny Zeise

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám