Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jak se nepodařilo ukončit studenou válku

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 12. května 2022

Článek

● esej politologa Pavla Barši nad knihou americké historičky Mary E. Sarotteové, která se ohlíží za tím, jak se v devadesátých letech nepodařilo ukončit studenou válku; kdy se vlastně rozhodlo o rozšiřování NATO na východ, jak tento proces souvisel se snahou o nukleární odzbrojení, jakou roli v tom sehráli američtí prezidenti, Václav Havel nebo třeba Ukrajina?

● recenze Aleny Zemančíkové na knihu Martiny Pachmanové o vizuální kultuře první republiky Civilizovaná žena; jak souvisí změna postavení ženy s proměnou vizuality všeho, co si s ní daná doba spojuje, a co z modernizačního proudu první republiky přežilo dodneška a proč?

Foto: Langhas Studio

Františka Plamínková

● sloupek Táni Zabloudilové o „revolučním“ americkém seriálu Severance, v češtině Odloučení, sci-fi, které je založeno na doslovném pochopení a realizování myšlenky oddělení pracovního a soukromého života

● recenze Jana Lukavce na knihu Martina C. Putny Košíře mytické a literární; podařilo se Putnovi udělat z nevábné pražské čtvrti u výpadovky na Plzeň okupované „develupičskými“ projekty „krajinu plnou smyslu“?

● recenze Štěpána Kučery na andělskou nominací oceněné album skupiny Žamboši; Kučera hledá na desce Světlojemy stopy Boba Dylana i Thora Heyerdahla, temná témata i naději

● pozvánka na brněnskou přednášku Mileny Bartlové Dějiny umění jako sociální praxe

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám