Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Dějiny průmyslu v českých zemích i „ubývání státu“ na venkově

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 11. listopadu 2021

Článek

● Rozhovor s filmařem Ivem Bystřičanem o jeho dokumentárním cyklu Industrie; proč bychom dějiny průmyslu v českých zemích neměli vnímat jen jako heroická vyprávění o Škodovi či Baťovi, jak se (ne)změnily vztahy průmyslníků a zaměstnanců a proč bychom měli znovu promýšlet téma odborů?

● Rozhovor s novinářem Vratislavem Dostálem nad jeho knihou Česká jízda; co autor při svém „reportážním road tripu“ po tuzemském venkově zjistil o voličích Babiše a Zemana, jak v menších obcích vypadá „ubývání státu“ a co by v tomto směru měla podniknout nastupující vláda?

● text Kateřiny Smejkalové o debatách Inspiračního fóra na festivalu Ji.hlava, věnovaných digitální budoucnosti lidstva; jaký je společenský potenciál kryptoměn, jak se podle Nicka Srnicka zbavit výdělečné práce ve prospěch svobody a v čem by lidstvu pomohl veřejnoprávní internet?

Foto: MFDF Ji.hlava/Anna Šolcová

Nick Srnicek a překladatel jeho knihy Vynalézání budoucnosti Petr Bittner

● sloupek Michala Šandy k dvoustému výročí narození Karla Havlíčka Borovského; jak málo stačilo k tomu, aby se Havlíček stal místo národního mučedníka úspěšným včelařem, a o čem si s ním Michal Šanda fiktivně dopisoval?

● krátké glosy o třech nových knihách; jsou to tituly Darwin, Wilson, Portmann, Lorenz – obraz člověka v dílech biologů od Stanislava Komárka, Co jsem nezapomněl aneb Z deníku potulného písničkáře od Jana Buriana a Portrét umělce jako starého muže od Josefa Moníka

● pozvánku na 26. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám