Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Wolfgang Streeck o Evropské unii a Judith Butler na jihlavském festivalu

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON

Salon ze 4. listopadu 2021

Článek

● Rozhovor s německým sociologem Wolfgangem Streeckem; co je to v kontextu Evropské unie liberální impérium, proč často nerozumíme vztahu mezi mocenskou, ekonomickou a kulturní hegemonií, jak správně chápat výraz populismus a proč bychom měli naslouchat plebejcům?

● To nejzajímavější z debaty s americkou feministickou filosofkou Judith Butler na festivalu Ji.hlava; proč individuální svoboda není možná bez svobody kolektivní, v čem může současným společnostem prospět garantovaný příjem a čím nás i dnes může obohatit Karel Marx?

Foto: Profimedia.cz

Judith Butler

● Sloupek Zbyňka Vlasáka o filmu Martina Marečka Síla, dokumentárním portrétu filmového kritika Kamila Fily; v čem všem Fila podléhá současné krizi mužství, kterou umí jinak velmi přesně popsat, a proč je dobré brát snímek o něm hlavně jako cvičení v empatii?

● Doslov hispanistky Jaroslavy Marešové k právě vycházející knize Štěpána Kučery Největší lekce dona Quijota; jak se současnému autorovi podařilo navázat dialog se slavným Cervantesovým románem a v čem vlastně spočívá ona „největší lekce“, kterou může bláznivý rytíř dát dnešnímu čtenáři?

● Krátkou glosu Zdenka Pavelky o novém románu Iana McEwana Stroje jako já

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám